«Από την τρόικα στο τέθριππο», τιτλοφορείται άρθρο της Die Zeit που σημειώνει ότι «το κοινοβούλιο άνοιξε το δρόμο για το νέο πακέτο βοήθειας και πλέον αναμένονται στην Αθήνα οι δανειστές. Για πρώτη φορά ενδέχεται να κάθεται στο τραπέζι και ένας τέταρτος εταίρος», παρατηρεί η εφημερίδα, αναφερόμενη στην παρουσία και συμμετοχή εκπροσώπου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης ESM.
«Η τρόικα επιστρέφει ως κουαρτέτο», επισημαίνει στην ιστοσελίδα του το τηλεοπτικό δίκτυο N-TV. «Οι όροι των πιστωτών εκπληρώθηκαν: Ήδη από σήμερα Παρασκευή ξεκινούν στην Αθήνα οι διαπραγματεύσεις για ένα τρίτο δανειακό πρόγραμμα. Η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να διαπραγματεύεται πλέον με την ‘Τρόικα’, αφού πλέον θα συμμετέχει και ένας τέταρτος πρωταγωνιστής».
«Η τρόικα επέστρεψε», τιτλοφορεί σχετικό της άρθρο η Süddeutsche Zeitung. «Ο έλληνας Υπουργός Οικονομικών Τσακαλώτος θέλει να διαπραγματευτεί τώρα με τους πιστωτές. Συμβαίνει πλέον ακριβώς αυτό που πάντα ήθελε να αποφύγει ο Τσίπρας».
Για ένα νέο «πόκερ βοήθειας» κάνει λόγο τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa που σημειώνει ότι «οι συνομιλίες συνοδεύονται από μια διαμάχη για την πορεία του κόμματος του πρωθυπουργού Τσίπρα».
Επένδυση στην ασφάλεια της Ευρώπης χαρακτηρίζει τη σχεδιαζόμενη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα ο επικεφαλής της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ. «Θα ήμουν ιδιαίτερα ανήσυχος αν μια αναγκαστική αποχώρηση από το ευρώ οδηγούσε στο να έχουμε την Ελλάδα ως έναν διαρκώς δύσθυμο και εκδικητικό ευρωπαίο εταίρο», λέει χαρακτηριστικά προς τη σημερινή Berliner Zeitung. «Μια ασταθής και ταπεινωμένη Ελλάδα θα συνιστούσε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο μήνυμα για τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής».
«Για να το πούμε απλά», τονίζει ο Β. Ίσινγκερ: «Δεν μας συμφέρει να ξεσπάσουν και πάλι συγκρούσεις στα Βαλκάνια». Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, σημαίνει μεταξύ άλλων ότι η περιοχή πρέπει να περιβάλλεται από την ΕΕ, και στο Νότο το ρόλο αυτό αναλαμβάνει η Ελλάδα.
Ο επικεφαλής της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια ασκεί εμμέσως κριτική και στο ρόλο της Γερμανίας. «Ένας επιτυχής ηγετικός ρόλος απαιτεί και γενναιοδωρία. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να πετάμε χρήματα των γερμανών φορολογουμένων. Εντούτοις θα έπρεπε να βλέπουμε τον εαυτό μας ως μια γενναιόδωρη και κοινωφελή ηγέτιδα δύναμη. Αυτό δεν το μαθαίνεις εν μια νυκτί».
Υπέρ της επέκτασης του ελληνικού χρέους τάσσεται ο κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας και μέλος της ΕΚΤ Έβαλντ Νοβότνι. Όπως υπογραμμίζει σε συνέντευξή του προς την Salzburger Nachrichten, υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές ως προς το κούρεμα.
Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη το τελευταίο διάστημα σημειώθηκε πρόοδος στο ελληνικό ζήτημα, ενώ οι πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ έχουν μειωθεί σημαντικά. «Ωστόσο δεν έχουμε ακόμη το νέο πρόγραμμα. Ατυχήματα μπορούν λοιπόν να συμβούν πάντα. Εντούτοις οι πιθανότητες να παραμείνει η Ελλάδα είναι περισσότερες (σσ. από το να εγκαταλείψει την ευρωζώνη)».
Πηγή: DW