Αναβρασμός στα φροντιστήρια για τον ΦΠΑ 23%

Προβληματισμός και αγωνία επικρατεί στον χώρο των φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών για την επιβολή ΦΠΑ 23% στα δίδακτρα, η οποία αναμένεται να εγκριθεί σήμερα με την ψήφιση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα. Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ), Γιάννης Βαφειαδάκης έκανε λόγο για «κοινωνικά άδικο» μέτρο, «αμφιβόλου εισπρακτικού αποτελέσματος» που «αιφνιδίασε» τον κλάδο.

Δυσαρέσκεια υπάρχει και από την πλευρά των κέντρων ξένων γλωσσών. «Το μέτρο αυτό μας αποτελειώνει», δήλωσε εκπρόσωπος από τον πανελλήνιο σύνδεσμο καθηγητών ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων γλωσσών (Europalso). Η Oλυμπία Κρητικού, Πρόεδρος της εξελεγκτικής επιτροπής του ταμείου αρωγής της Europalso, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μας υποχρεώνουν να γίνουμε καταναγκαστικοί εισπράκτορες του κράτους».

Η τελική οικονομική επιβάρυνση φαίνεται πως θα αφορά τους πελάτες-γονείς. «Δεν είναι δυνατόν οι ιδιοκτήτες να απορροφήσουν τον ΦΠΑ», ανέφερε ο κ. Βαφειαδάκης και πρόσθεσε ότι τα περισσότερα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης είναι μικρά και δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν οικονομικά σε αυτή την επιβάρυνση.

«Τόσα χρόνια αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες των νοικοκυριών ελπίζοντας απλά να επιβιώσουμε και να επιμεριστούμε το πρόβλημα των γονέων», ανέφερε η κ. Κρητικού, προσθέτοντας ότι ήδη, τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης, έχουν συμπιεστεί τα ποσά στους μισθούς των καθηγητών.

Η αδυναμία απορρόφησης του ΦΠΑ από τους ιδιοκτήτες θα οδηγήσει σε αυξημένα δίδακτρα, κάτι που με τη σειρά του ίσως οδηγήσει τους γονείς στο να αναζητήσουν άλλες λύσεις. «Εμμέσως πλην σαφώς, με αυτόν τον τρόπο προωθούν τη μαύρη αγορά στην εκπαίδευση» υποστήριξε δασκάλα ξένων γλωσσών, προδιαγράφοντας άνοδο των προτιμήσεων στα ιδιαίτερα μαθήματα.

Εξάλλου, ο κ. Βαφειαδάκης ανέφερε ότι η Ομοσπονδία είναι διατεθειμένη να προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι από την επιβολή ΦΠΑ 23% εξαιρούνται τα ιδιωτικά σχολεία και τα οικοδιδασκαλεία. Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα να μην περάσει το μέτρο και «έστω την τελευταία στιγμή, να βρεθεί ένα ισοδύναμο».

Την Τρίτη το διοικητικό συμβούλιο της ΟΕΦΕ είχε συνάντηση με τον υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων για να συζητήσουν το ζήτημα της επιβολής ΦΠΑ. Σύμφωνα με την ΟΕΦΕ, ο Υπουργός «κατανόησε πλήρως τις δυσκολίες που δημιουργεί το μέτρο, στέκεται αλληλέγγυος στο πρόβλημα και θα προσπαθήσει να βοηθήσει με την εισήγηση μέτρων που θα βελτιώσουν την κατάσταση».