«Κανονικότητα», «ομαλότητα» και στο βάθος... πρώτη κατοικία

Να «διασκεδαστούν» οι φόβοι των δανειοληπτών των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων επιχειρείται από χθες, τόσο από τις ίδιες τις τράπεζες, όσο και από την κυβέρνηση. Στη διάρκειας περίπου 90 λεπτών συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα, λίγες ώρες πριν τη συζήτηση του νέου «πακέτου» των προαπαιτούμενων μέτρων στην Ολομέλεια της Βουλής, μεταξύ του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και του προεδρείου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, υπό την πρόεδρό της, Λούκα Κατσέλη, στο Μέγαρο Μαξίμου, συζητήθηκε το καυτό ζήτημα των πλειστηριασμών, αν και οι σχετικές δηλώσεις δεν έκαναν κανέναν «σοφότερο».

«Αυτό που προέχει τούτη την ώρα είναι να επανέλθει στην κανονικότητα το σύστημα, αλλά ταυτόχρονα να διασφαλίσουμε και τη δυνατότητα να μην υπάρξουν κινήσεις που θα πλήττουν τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Δεδομένου ότι υπάρχει ένα θεσμικό κενό μέχρις ότου έρθει στη Βουλή για να νομοθετηθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας, η αναστολή των πλειστηριασμών και δεδομένου ότι – όπως φαντάζομαι και έτσι θα είναι άλλωστε – δεν υπάρχει πρόθεση από τα ιδρύματα για τέτοιου είδους παρεμβάσεις, νομίζω ότι θα πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να διασφαλίσουμε τη δυνατότητα προστασίας των πιο αδύναμων συμπολιτών μας», πρόσθεσε.

Η πρόεδρος της ΕΕΤ, Λούκα Κατσέλη, ευχαρίστησε για τη συνάντηση, προσθέτοντας ότι η τραπεζική αργία έληξε, «κοιτάζουμε μπροστά». Εκφράζοντας όλους, όπως είπε, η κ. Κατσέλη σημείωσε ότι «θέλουμε όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα να μπει σε μια φάση κανονικότητας και ομαλότητας και το γρηγορότερο δυνατό να είμαστε σε θέση να άρουμε και τους περιορισμούς στην ανάληψη καταθέσεων και στην κίνηση κεφαλαίων». Χαρακτήρισε αυτό ως ένα μεγάλο πλήγμα για την οικονομία, για την πραγματική οικονομία, για να προσθέσει πως «όσο πιο γρήγορα μπορέσουμε να πετύχουμε αυτόν τον στόχο τόσο καλύτερα θα είναι για τις δυνατότητες ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας».

«Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπατε, χτες είχαμε μια δήλωση της ΕΕΤ ότι εμείς μέχρι το τέλος του χρόνου θα συνεχίσουμε με βάση το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο, προσβλέποντας ότι θα υπάρξει μια καινούρια νομοθετική ρύθμιση η οποία θα καλύπτει και τη δράση τη δική μας μετά», τόνισε.

Η κ. Κατσέλη ανέφερε ότι «αυτές τις τρεις εβδομάδες που ήταν δύσκολες για όλους, το τραπεζικό σύστημα και όλες οι τράπεζες προσπάθησαν και ανταπεξήλθαν με μεγάλη επιτυχία στη διαχείριση αυτής της πρωτόγνωρης εμπειρίας της επιβολής των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων».

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε πάρα πολύ σημαντική τη στάση του προσωπικού και υπογράμμισε ότι και η στάση των πολιτών ήταν εξαιρετικά ψύχραιμη. «Πολύ σημαντικό», πρόσθεσε η κ. Κατσέλη.

Τους τραπεζίτες διαδέχθηκε στο Μαξίμου, ο υπουργός Αμυνας, πρόεδρος των ΑΝΕΛ και μέτοχος της κυβέρνησης, Πάνος Καμμένος, ο οποίος έσπευσε να διαβεβαιώσει τον ελληνικό λαό ότι «δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την πρώτη κατοικία» αφού «η παρουσία μας στην κυβέρνηση αποτελεί εγγύηση». «Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την κατάσχεση του σπιτιού κανενός Έλληνα. Αυτό ειναι δεσμευτικό».

Αναφορικά με τους αγρότες, ο υπουργός σημείωσε ότι τα «σενάρια για φορολόγηση των αγροτών τα οποία προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα κλίμα, δεν είναι αληθινά». «Δεν ψηφίζεται σήμερα και δεν πρόκειται να ψηφιστεί και άμεσα οποιαδήποτε φορολόγηση των αγροτών που θα μπορούσε να οδηγήσει στη διάλυση της πρωτογενούς παραγωγής. Η πρωτογενής παραγωγή για την κυβέρνηση αυτή αποτελεί λύση στο πρόβλημα, αποτελεί την έξοδο από την κρίση. Ο ελληνικός λαός απαιτεί να πληρώσουν όλοι εκείνοι οι οποίοι χρησιμοποίησαν το κρατικό χρήμα και πλούτισαν εις βάρος του ελληνικού λαού. Η αποφαση αυτής της κυβερνησης ειναι στο θέμα της διαφθοράς και της διαπλοκής να προχωρήσουμε άμεσα μέσα στις επόμενες ώρες» κατέληξε.

Πάντως, η εσωτερική αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ «ξεσπάθωσε» από χθες, τόσο με αφορμή το ίδιο το νομοσχέδιο, όσο και με τη διαδικασία ψήφισής του. Ο ιστότοπος «Ισκρα», που απηχεί τις απόψεις της «Αριστερής Πλατφόρμας» του Π. Λαφαζάνης, εξαπέλυσε ευθεία επίθεση στην κυβέρνηση: «Πλειστηριασμούς ακινήτων με βάση την εμπορική αξία, διεύρυνση της δυνατότητας κατασχέσεων αλλά και αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος προνομιακής ικανοποίησης των εργαζομένων σε περιπτώσεις αναγκαστικής εκτέλεσης και πλειστηριασμών, προβλέπει το νομοσχέδιο με το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που κατατέθηκε στη Βουλή». «Οι ρυθμίσεις αυτές παρά τις άσφαιρες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης κινδυνεύουν να ανοίξουν άμεσα το δρόμο σε πλειστηριασμούς ακόμα και πρώτης κατοικίας».

«Πέρα από το ίδιο το περιεχόμενο του η fast-track διαδικασία συζήτησης και ψήφισης στη Βουλή ενός νομοσχεδίου με συνολικό όγκο άνω των 900(!) σελίδων παραπέμπει στις πλέον αντιδημοκρατικές πρακτικές των μνημονιακών κυβερνήσεων», σημειώνει χαρακτηριστικά.