«Ετοιμάζουν βαλίτσες» οι ελληνικές επιχειρήσεις

Μία στις τέσσερις επιχειρήσεις σκοπεύει να μεταφέρει την έδρα της στο εξωτερικό σε μια προσπάθεια να αποφύγει τις επιπτώσεις από τον περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει μεταξύ άλλων από έρευνα που διενήργησε η Endeavour Greece σε δείγμα 300 επιλεγμένων επιχειρήσεων από διάφορους κλάδους στο διάστημα 13 έως 17 Ιουλίου 2015. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι το 13% των επιχειρήσεων που ερωτήθηκαν απάντησε ότι ήδη έχει μεταφέρει την έδρα του εκτός Ελλάδος.

Όπως σημειώνει η «Καθημερινή» το δείγμα μπορεί να είναι μικρό, είναι όμως ενδεικτικό της ανησυχίας που επικρατεί στον επιχειρηματικό κόσμο και έρχεται ως συνέχεια των καταγγελιών που έγιναν μες στο Σαββατοκύριακο περί ύπαρξης 60.000 αιτήσεων για μεταφορά έδρας επιχειρήσεων εκτός ελληνικών συνόρων.

Σύμφωνα με την έρευνα το 54% των επιχειρήσεων εκτιμά ότι θα γίνει «κούρεμα» στις καταθέσεις με το 22% εξ αυτών να εκφράζει την άποψη ότι το «κούρεμα» θα είναι άνω του 25%.

Το 58% των επιχειρήσεων έχει επηρεαστεί πολύ ή πάρα πολύ από τους περιορισμούς στις διεθνείς συναλλαγές, αφού δεν μπορούν να εισάγουν πρώτες ύλες.

Το 69% των επιχειρήσεων υπέστη σημαντική μείωση πωλήσεων, με το 18% των να αναφέρει πτώση μεγαλύτερη του 50%. Μόλις 4% ανέφερε ότι οι πωλήσεις αυξήθηκαν. Πρόκειται κυρίως για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανεμπόριο τροφίμων (σούπερ μάρκετ) και στο ηλεκτρονικό εμπόριο.