Φορολογική και συνταξιοδοτική «επέλαση»...

Σε πάνω από 4 δισ ευρώ υπολογίζονται τα έσοδα από τις αλλαγές στον ΦΠΑ και το συνταξιοδοτικό που επιφέρει το νομοσχέδιο – «εξπρές» των προαπαιτούμενων της συμφωνίας, το οποίο κατατίθεται σήμερα στη Βουλή.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», έσοδα 3,175 δισ ευρώ προσδοκά η κυβέρνηση από τα φορολογικά μέτρα που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, ενώ πάνω από 1 δισ. ευρώ είναι οι εξοικονομήσεις από την αλλαγές στο συνταξιοδοτικό. Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που δημοσιεύει η “Κ”, προβλέπονται:

– 2.390 εκατ. ευρώ από τις τροποποιήσεις στον ΦΠΑ (795 εκατ. το 2015)

-75,6 εκατ. ευρώ από την αύξηση του φόρου ασφαλίστρων για τους κλάδους πυρός και αυτοκινήτων

– 410 εκατ. ευρώ από την αύξηση του φόρου των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων

– 48,5 εκατ. ευρώ από την επιβολή φόρου πολυτελούς διαβίωσης και στα σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης άνω των 5 μέτρων, καθώς και την αύξηση του συντελεστή του εν λόγω φόρου για τα αυτοκίνητα από 2.500 κυβικά εκατοστά και άνω, για τα αεροσκάφη, ελικόπτερα, ανεμόπτερα και τις δεξαμενές κολύμβησης

– 251 εκατ. ευρώ από την αύξηση των συντελεστών της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ (η οποία περιορίζεται για το 2015 στο ποσό των 221 εκατ. ευρώ)

– 600 εκατ. ευρώ από την αύξηση εσόδων κατά το πρώτο έτος εφαρμογής της αυξημένης προκαταβολής των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων

Επίσης, από τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό υπολογίζεται εξοικονόμηση 25,6 εκατ. ευρώ για το 2015 117,6 εκατ. ευρώ για το 2016, 239,2 εκατ. ευρώ για το 2017, 344,7 εκατ. ευρώ για το 2018 και 455,3 εκατ. ευρώ για το έτος 2019. Επίσης προβλεπεται αύξηση των εσόδων ύψους 854 εκατ. ευρώ από την αύξηση των εισφορών υγείας στις κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Επίσης (σσ. «Βήμα»):

Από την 1η Ιανουαρίου 2023 τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος για να πάρει κάποιος ασφαλισμένος σύνταξη διαμορφώνονται ως εξής:

– Για πλήρη σύνταξη γήρατος, χρειάζεται για οποιαδήποτε κατηγορία ασφαλισμένων η συμπλήρωση του 62ου έτους με 40 χρόνια ασφάλισης (ή 12.000 ημέρες ασφάλισης) και το 67ο έτος με 15 έτη (ή 4.500 ημέρες ασφάλισης).

– Για μειωμένη σύνταξη γήρατος, για όλους τους ασφαλισμένους χρειάζεται η συμπλήρωση του 62ου έτους ηλικίας με 15 έτη (ή 4.500 ημέρες ασφάλισης).
Τα προβλεπόμενα μέχρι 30 Ιουνίου 2015 χαμηλότερα από τα παραπάνω όρια ηλικίας συνταξιοδότησης θα προσαρμοστούν σταδιακά και, συγκεκριμένα, θα αυξηθούν κατά 6 μήνες ανά έτος, ξεκινώντας από 1η Ιουλίου 2015, φτάνοντας μέχρι και το έτος 2022.

Σε όσες περιπτώσεις που για να βγει κάποιος ασφαλισμένος στη σύνταξη δεν προβλέπεται κάποιο όριο ηλικίας, η μεταβατική προσθήκη του εξαμήνου ξεκινά από 1η Ιανουαρίου 2016 με όριο ηλικίας το 58ο έτος, εφόσον ο ασφαλισμένος βγαίνει στη σύνταξη με τη συμπλήρωση 35 ετών ασφάλισης, ενώ σε κάθε άλλη περίπτωση με όριο ηλικίας το 55ο έτος.

Κατά χρονικό διάστημα προσαρμογής των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, επιβάλλεται μείωση του ποσού σύνταξης κατά 16% μηνιαίως και μέχρι τη συμπλήρωση του διαμορφούμενου, κατά περίπτωση προβλεπόμενου νέου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.

Οι κατηγορίες ασφαλισμένων για τους οποίους ισχύουν οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης όπως έχουν διαμορφωθεί από τις γενικές, ειδικές και καταστατικές διατάξεις των ισχυόντων νόμων είναι οι ακόλουθες:

α) υπαγόμενοι σε καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, καθώς και ασφαλισμένοι απασχολούμενοι σε ορυχεία, λιγνιτωρυχεία και υπόγειες στοές.

β)μητέρες παιδιών που είναι ανίκανα για κάθε βιοποριστική εργασία.

γ) σύζυγοι, γονείς και αδελφοί αναπήρων

δ) ασφαλισμένοι ανάπηροι που καταλαμβάνονται από τις διατάξεις του νόμου 612/77.

Θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα μέχρι 30 Ιουνίου 2015 λόγω ικανοποίησης των προϋποθέσεων του χρόνου ασφάλισης ο οποίος απαιτείται και των ορίων ηλικίας (όπου αυτά προβλέπονται) δεν θίγονται και δύνανται ν’ ασκηθούν οποτεδήποτε.

Σε όσους συνταξιοδοτούνται μετά τις 30 Ιουνίου 2015, δίδεται σύνταξη που αναλογεί στις εισφορές που έχουν καταβάλλει. Μετά την συμπλήρωση του 67ου έτους, χορηγείται το πλήρες ποσό της κατώτατης εγγυημένης σύνταξης.

Ένταξη όλων των επικουρικών ταμείων στο ΕΤΕΑ

Από την 1η Ιανουαρίου 2015 προβλέπεται ότι:

– θα γίνει υποχρεωτική ένταξη στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) όλων των ταμείων και των τομέων επικουρικής ασφάλισης που δεν έχουν ενταχθεί μέχρι τη δημοσίευση του υπό ψήφιση νόμου,

– οι πόροι όλων των εντασσόμενων ταμείων επικουρικής ασφάλισης στο ΕΤΕΑ που προβλέπονται στο άρθρο 38 του ν.4052/2012 (σ.σ. ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών, εισφορές υπέρ των ταμείων – τομέων και κλάδων που εντάσσονται στο ΕΤΕΑ, πρόσοδοι περιουσίας κ.λπ.).

Με αποφάσεις του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ρυθμίζονται, εξάλλου, θέματα εφαρμογής των διατάξεων που αφορούν τους όρους ένταξης ταμείων ή τομέων στο ΕΤΕΑ, τις λεπτομέρειες και τη διαδικασία εναρμόνισης των ασφαλιστικών εισφορών με την ισχύουσα στο ΙΚΑ καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

Εισφορές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις
Παρακάτω, το προσχέδιο του νομοσχεδίου προβλέπει ότι από την 1η Ιουλίου 2015:

– αυξάνονται, από 4% σε 6%, οι εισφορές υγειονομικής περίθαλψης που παρακρατούνται από τις κύριες συντάξεις

– θεσπίζεται ποσοστό 6% εισφορών υγειονομικής περίθαλψης, το οποίο παρακρατείται από τις επικουρικές συντάξεις.