Γ. Μανιάτης: η ιστορική απόφαση που ελήφθη στο Κάιρο ανοίγει το δρόμο για οριοθέτηση ΑΟΖ στο Αιγαίο

Προχωρούν οι διαδικασίες αξιοποίησης των ελληνικών υδρογονανθράκων.

Ως το καλοκαίρι θα δοθούν σε αναδόχους άλλα 20 οικόπεδα. 

 

Η απόφαση που έλαβαν κατά την τριμερή Σύνοδο οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου να προχωρήσουν τις διαδικασίες οριοθέτησης ΑΟΖ είναι ιστορικής σημασίας και επισπεύδει την οριοθέτηση ΑΟΖ στο Αιγαίο είπε ο  Υπουργός Ενέργειας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή MEGA ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ,,  απαντώντας σε ερώτηση για τα προβλήματα με την Τουρκία.

Ο κ. Μανιάτης  αναφέρθηκε στα οφέλη από την εκμετάλλευση του εθνικού ορυκτού πλούτου που ήδη έχει ανατεθεί σε αναδόχους αλλά και τον Εθνικό Σχεδιασμό για την αξιοποίηση όλων των ελληνικών υδρογονανθράκων, επισημαίνοντας τα εξής:

– 700 εκατ. ευρώ και 2000 νέες θέσεις εργασίας υπολογίζεται ότι θα προκύψουν μόνο από τα τρία οικόπεδα που έχουν ήδη ανατεθεί σε αναδόχους, ενώ σε ορίζοντα 25 ετών εκτιμάται ότι τα οικονομικά οφέλη για την Ελλάδα θα ανέλθουν στα 15 δισ. ευρώ. Τα έσοδα θα διατεθούν στο ασφαλιστικό σύστημα για την εξασφάλιση των συντάξεων.

– Προκηρύσσονται διαγωνισμοί για 26 συνολικά οικόπεδα εκ των οποίων τα 20 είναι θαλάσσια. Στόχος είναι ως τον Ιούνιο να ανατεθούν έργα σε άλλους 20 επενδυτές.

– Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου σε σχέση με παλαιότερες εποχές ευνοεί την έλευση των επενδυτών που άλλοτε προτιμούσαν άλλες πλουτοπαραγωγικές χώρες (π.χ. το Κατάρ) στην  Ελλάδα.

– Ο ορυκτός πλούτος θα μας δώσει ισχύ και δύναμη αν τον αξιοποιήσουμε. Η αξιοποίησή τους ενισχύει τη διαπραγματευτική ισχύ της χώρας.

– Όλες οι ελληνικές θάλασσες και όλα τα χερσαία εδάφη θα ερευνηθούν και θα αξιοποιηθούν.

– Υπάρχει Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο και στον σχεδιασμό που έχει ήδη χαραχθεί εντάσσονται οι μισές ελληνικές θάλασσες.