Άνθρωποι και ποντίκια του Τζον Στάινμπεκ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Το εμβληματικό έργο «’Άνθρωποι και ποντίκια» του Τζον Στάινμπεκ (Νόμπελ Λογοτεχνίας 1962), το οποίο αποτυπώνει το ζοφερό κλίμα της μεγάλης ύφεσης στις Ηνωμένες Πολιτείες της δεκαετίας του 1930, αναβιώνει στο Μπρόντγουεϊ, σε μια εξαιρετική παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας, υποψήφια για δύο βραβεία Tony.

Οι δύο πρωταγωνιστές, ο βραβευμένος με Χρυσή Σφαίρα και υποψήφιος για Όσκαρ Τζέιμς Φράνκο και ο υποψήφιος για βραβείο Tony, Κρις Ο’ Ντάουντ, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση της ‘Αννας Ντ. Σαπίρο, δίνουν ρεσιτάλ ερμηνείας -σύμφωνα με τις διεθνείς κριτικές- σε αυτό το «συγκινητικό αριστούργημα» του παγκόσμιου δραματολογίου.

Το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει την παράσταση σε μαγνητοσκοπημένη μετάδοση από το Θέατρο Λόνγκεϊκρ (Longacre Theatre) του Μπρόντγουεϊ στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου, στις 9 το βράδυ, με ελληνικούς υποτίτλους.

Πρόκειται για ένα από τα κορυφαία κείμενα της παγκόσμιας λογοτεχνίας του 20ού αιώνα (εκδόθηκε το 1937) και συνιστά μια διαχρονική μαρτυρία για την ανθρώπινη φιλία. Πηγή έμπνευσης για τον τίτλο που επέλεξε ο Τζον Στάινμπεκ (1902-1968) υπήρξαν δύο στίχοι από το ποίημα του Ρόμπερτ Μπερνς «Σ’ ένα ποντίκι» («To a Mouse»): «Των ποντικιών και των ανθρώπων τα σχέδια τα πιο καλά στημένα / στραβά πηγαίνουν συχνά».

Μετά την κυκλοφορία του, το μυθιστόρημα του νομπελίστα Αμερικανού λογοτέχνη μεταφέρθηκε στο θέατρο, ενώ γνώρισε επίσης αρκετές κινηματογραφικές και ραδιοτηλεοπτικές διασκευές. Μάλιστα, η πρώτη μεταφορά του στη μεγάλη οθόνη το 1939 ήταν υποψήφια για τέσσερα Όσκαρ, ενώ εκείνη του 1992 από τον Γκάρυ Σινίς προτάθηκε για Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών. Το έργο πρωτοανέβηκε το Νοέμβριο του 1937 στο Θέατρο Music Box και έναν χρόνο αργότερα βραβεύτηκε από τον Κύκλο Θεατρικών Κριτικών της Νέας Υόρκης ως το καλύτερο έργο της χρονιάς (1938).

Διαβάστε περισσότερα στο: http://www.skai.gr/news/culture/article/269049/of-men-and-mice-john-steinbeck-sto-megaro-mousikis-athinon-/