Η ώρα μηδέν για την Ελλάδα έφτασε και η αντίστροφη μέτρηση για το πιο κρίσιμο Eurogroup άρχισε ήδη να μετράει. Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης καταφθάνουν στις Βρυξέλλες, όπου θα συνεδριάσουν στις 4 το μεσημέρι προκειμένου να αποφασίσουν αν θα δώσουν το «πράσινο φως» στην ελληνική πρόταση ώστε Αθήνα και εταίροι να ξεκινήσουν και πάλι να διαπραγματεύονται και να αποτραπεί το άσχημο σενάριο του Grexit.
Όπως αποφασίστηκε, της κανονικής συνεδρίασης θα προηγηθεί μία σύντομη μεταξύ 3-4 μ.μ., ενώ σύμφωνα με τη γαλλική Figaro αυτή την ώρα o Έλληνας Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος συναντάται με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν.
Ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, προσήλθε χωρίς να κάνει καμία δήλωση στους δημοσιογράφους ενώ το ίδιο έπραξε και ο Μισέλ Σαπέν, αλλά και ο Ισπανός Υπουργός Οικονομικών Μανουέλ Ντε Γκίντος.
Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ανέφερε ότι υπάρχει ξεκάθαρη πρόοδος, καθώς οι ελληνικές προτάσεις έχουν ευθυγραμμιστεί με το σχέδιο των θεσμών. Μάλιστα χαρακτήρισε θετικό βήμα τη ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή, ωστόσο όμως τόνισε οτι πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά. Αυτό που συζητάμε σήμερα είναι το αν θα δώσουμε την εντολή στους Θεσμούς να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις επί ενός νέου προγράμματος, σημείωσε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν.
Από την πλευρά της η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, αρκέστηκε να δηλώσει με λακωνικό τρόπο την ελπίδα της ότι «θα υπάρξει μεγάλη πρόοδος». Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, τόνισε την ανάγκη εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση. Αναφερόμενος στην ελληνική πρόταση έκανε λόγο για μεταρρυθμίσεις που θα αποτελέσουν τη βάση για διαπραγματεύσεις, ενώ σημείωσε ότι το κλειδί είναι η εφαρμογή τους τόσο για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης όσο και για να ανοίξει η συζήτηση βιωσιμότητας του χρέους.
Παράλληλα, ανέφερε ότι η αποστολή της ήταν μια πολύ σημαντική κίνηση από την πλευρά των ελληνικών αρχών, ενώ χαρακτήρισε πολύ σημαντική και την ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή. Επιπλέον έκανε λόγο για σημαντική μέρα για την Ευρώπη και σημείωσε ότι στη διάρκεια της συνεδρίασης των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ο ίδιος, θα παρουσιάσει την ανάλυση της βιωσιμότητας του προγράμματος.
Ο κ. Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι από την αρχή ο στόχος ήταν να κρατηθεί η Ελλάδα στο ευρώ και συμπλήρωσε ότι «ελπίζουμε να μπορέσουμε να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη μεταρρυθμισμένη».
Την ίδια ώρα ο Αυστριακός Υπουργός Οικονομικών, Χανς Γεργκ Σέλινγκ δήλωσε προσερχόμενος στην συνεδρίαση ότι «θα πρέπει να υπάρξει εγγύηση υλοποίησης των μέτρων που εγγυήθηκε η Ελλάδα. Πρέπει άμεσα το ελληνικό κοινοβούλιο να αποφασίσει ότι τα μέτρα θα γίνουν νόμος και θα γίνει άμεσα η εφαρμογή τους. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Χρειαζόμαστε εγγυήσεις από την ελληνική κυβέρνηση. Τώρα βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση. Μιλάμε ότι θα χρειαστούν 70 δισ. ευρώ. Μετά από 3 χρόνια θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο και ότι μπορεί να βγει στις αγορές».
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, δεν προέβη σε καμία δήλωση ενώ την ίδια τακτική ακολούθησε και ο Υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ. Καταστροφικό χαρακτήρισε το δημοψήφισμα ο Ιρλανδός ΥΠΟΙΚ, Μάικλ Νούναν, τόσο από κοινωνική όσο και από οικονομική άποψη. Xρειάζονται επιπλέον μέτρα, εξήγησε και πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα δύσκολο έργο. «Νομίζω ότι στο τέλος το διακύβευμα είναι οι πολλές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν» συμπλήρωσε ο Ιρλανδός ΥΠΟΙΚ. «Η εμπιστοσύνη οικοδομείται ξανά» τόνισε και εξήγησε ότι πρέπει να εξεταστεί αν το πρόγραμμα της Ελλάδας είναι επαρκές.
«Οι τελευταίοι μήνες ήταν καταστροφικοί για την Ελλάδα, σήμερα όμως μπορούμε να δημιουργήσουμε προοπτική», δήλωσε ο Κύπριος Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης. «Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε το ελληνικό αίτημα για εξασφάλιση προγράμματος στήριξης, κάτι που θεωρούμε ότι θα αποτελέσει προοπτική για τη χώρα», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε.