Το ενδεχόμενο «κλασικού» κουρέματος του ελληνικού χρέους απέρριψε για ακόμα μία φορά η γερμανική κυβέρνηση, με τον εκπρόσωπο της καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, να επισημαίνει ότι αυτό θα συνιστούσε ποιοτική αλλαγή της Νομισματικής Ένωσης και να τονίζει ότι η Γερμανία δεν θα συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο.
Για το ίδιο θέμα, ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μάρτιν Γέγκερ, σημείωσε ότι εάν η πρόθεση είναι να μειωθεί σημαντικά η αξία του χρέους, τότε αυτό θεωρείται «κούρεμα χρέους» και ανέφερε πως σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης αναδιαμόρφωσης τα περιθώρια είναι περιορισμένα.
Ο κ. Γέγκερ πρόσθεσε πως σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους, έχει μεγάλη σημασία η εκτίμηση του ΔΝΤ. «Ο πήχης είναι ένα συνολικό και σε βάθος μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, το οποίο θα βγάλει την Ελλάδα μόνιμα από την κρίση» δήλωσε ο κ. Γέγκερ και υπογράμμισε ότι ένδειξη θα αποτελούσε η τελευταία έκθεση της τρόικας, τον Δεκέμβριο του 2014. «Δεν θα αρκούσε να παρουσιαστούν οι προτάσεις από το τέλος Ιουνίου σε νέo περιτύλιγμα. Χρειαζόμαστε πραγματικές, συνολικές μεταρρυθμίσεις, διότι πρόκειται για πακέτο τριών χρόνων» επισήμανε ο εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε.
Αναφερόμενος στην ψηφοφορία στο ελληνικό Κοινοβούλιο, ο κ. Γέγκερ τόνισε ότι θα πρόκειται «για μία πρώτη ένδειξη για το πόσο σοβαρά το εννοεί η ελληνική πλευρά» αλλά διευκρίνισε ότι «έως τώρα δεν μας είναι σαφές για το τι ακριβώς θα αφορά η ψηφοφορία». «Από την άλλη, εάν σήμερα γίνονταν πρώτα βήματα στην κατεύθυνση νομοθεσίας – όπως ανέφερε και ο κ. Σόιμπλε χθες με το “just do it” – αυτό θα ήταν πολύ θετικό. Κανείς δεν εμποδίζει την ελληνική κυβέρνηση να το κάνει» συμπλήρωσε.