Σταθερός, και πάλι, ο ELA από την ΕΚΤ

Στο ίδιο επίπεδο διατήρησε, σύμφωνα με πληροφορίες, το όριο του ELA η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη συνεδρίασή της την Τετάρτη το μεσημέρι. Η σταθερή στάση που κρατά η ΕΚΤ, τον τελευταίο καιρό, είναι προφανές ότι βασίζεται στην απόφαση της διοίκησής της να μην είναι αυτή που θα προχωρήσει σε κάποιου είδους καθοριστική ενέργεια πχ να τραβήξει την πρίζα από τις ελληνικές τράπεζες, πριν υπάρξει σαφής πολιτική απόφαση από τις ευρωπαϊκές ηγεσίες.

Η νέα αυτή απόφαση της ΕΚΤ φαίνεται ότι θα οδηγήσει σε συνέχιση των όρων της τραπεζικής αργίας και των κεφαλαιακών ελέγχων που έχουν επιβληθεί με βάση την ισχύουσα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου μέχρι την Κυριακή. Αργότερα την Τετάρτη αναμένεται η σχετική υπουργική απόφαση που πιθανότατα θα διατηρεί τα περιοριστικά μέτρα στην κίνηση κεφαλαίων, και ως εκ τούτου οι τράπεζες θα συνεχίσουν να λειτουργούν με τα περίπου 1.000 υποκαταστήματα που είναι ανοικτά κατά τη διάρκεια της αργίας, χωρίς την επέκταση σε νέες εργασίες.

Το ημερήσιο όριο ανάληψης, τυπικά τουλάχιστον, παραμένει στα 60 ευρώ (εξαιτίας έλλειψης 20αρικων πρακτικά έχει υποχωρήσει στα 50 ευρώ), οι συνταξιούχοι, άνεργοι και μισθωτοί χωρίς κάρτες λαμβάνουν τα 120 ευρώ την εβδομάδα, ενώ δεν θα υπάρξει ακόμα πρόσβαση στις τραπεζικές θυρίδες.