Σε Πιστωτική Γραμμή με Ενισχυμένες Προϋποθέσεις (ECCL) και στήριξη της Ελλάδας προσανατολίζονται στο Eurogroup

Στη στήριξη της Ελλάδας και μετά τη λήξη του Μνημονίου φαίνεται ότι συμφωνούν τα μέλη του Eurogroup, με τον Νταϊσελμπλούμ να δηλώνει ότι υπάρχει «ισχυρή υποστήριξη» για να λάβει η Ελλάδα την προληπτική γραμμή ( ECCL) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Η Πιστωτική Γραμμή με Ενισχυμένες Προϋποθέσεις (ECCL) προβλέπει Μνημόνιο, αν και λιγότερο ασφυκτικό από το τωρινό, την προϋπόθεση λήψης διαρθρωτικών μέτρων για την ένταξη σ’ αυτήν και την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και κατά περίσταση του Δ.Ν.Τ., του οποίου ο ρόλος και η εμπλοκή σε ό,τι αφορά την Ελλάδα δεν έχουν ακόμη αποσαφηνιστεί.

Η χρηματοδότηση προέρχεται από τον ESM και θα πρέπει να την εγκρίνουν το Συμβούλιο του ESM και τα Ευρωπαϊκά Κοινοβούλια.

Η Ελλάδα θα εξακολουθεί να έχει υποχρεώσεις, ίσως λιγότερο απαιτητικές σε σχέση με τους όρους του Μνημονίου και για να  χρηματοδοτηθεί πρέπει να μην μπορεί να δανειστεί από τις αγορές αλλά και να τηρεί όλες τις δεσμεύσεις που έχει υπογράψει.

Κομβικό σημείο για τις εξελίξεις και τις αποφάσεις που μένει να ληφθούν για τη χώρα μας είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης από την Τρόικα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Πιστωτική Γραμμή με Ενισχυμένες Προϋποθέσεις (ECCL) προβλέπεται επιστροφή μιας χώρας σε Μνημόνιο με το σημερινό του πλαίσιο, σε περίπτωση που η συγκεκριμένη χώρα αδυνατεί να ανταποκριθεί στη τήρηση των δεσμεύσεών της ή επιδεινωθεί η κατάστασή της.