Νέα δεδομένα στην κρίση της Ουκρανίας: το ΝΑΤΟ αναχαίτισε ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη, ενώ η Γαλλία παγώνει τους εξοπλισμούς προς τη Μόσχα

Η εύθραυστη εκεχειρία στην περιοχή της Ουκρανίας επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά,  μετά την έντονη δραστηριότητα της Ρωσικής πολεμικής αεροπορίας στον Ευρωπαϊκό χώρο, η οποία προκάλεσε την αντίδραση του Ν.Α.Τ.Ο, τα μαχητικά αεροσκάφη του οποίου προχώρησαν σε τέσσερεις αναχαιτίσεις ρωσικών αεροσκαφών, στις περιοχές της Βαλτικής, της Βόρειας  και Μαύρης θάλασσας.

Με αφορμή την ασυνήθιστη αυτή δραστηριότητα στην περιοχή, η Πολωνία ζήτησε την εντονότερη παρουσία των Αμερικανών και κάλεσε τη συμμαχία να εντείνει τις προσπάθειες της για την ασφάλεια των μελών της.

Από την πλευρά του το Ν.Α.Τ.Ο κάνοντας πράξη τις αποφάσεις της πρόσφατης συνόδου του στην Ουαλία, αύξησε τη στρατιωτική του παρουσία στην Πολωνία και προχωρά άμεσα στη σύσταση μιας νέας δύναμης ταχείας επέμβασης στην ίδια περιοχή.

Σε διπλωματικό επίπεδο, οι διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν στις Βρυξέλλες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας υπό την αιγίδα της Ε.Ε, με θέμα την επαναπρομήθεια της δεύτερης με ρωσικό φυσικό αέριο, η οποία έχει διακοπεί από τον περασμένο Ιούνιο, δεν είχαν αίσιο τέλος, καθώς οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να έρθουν σε συμφωνία.

Από την πλευρά της  Gasprom, ο επικεφαλής της Αλεξέι Μίλερ δήλωσε πως : “η συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν η Ουκρανία και η Ε.Ε συμφωνήσουν για τις οικονομικές εγγυήσεις των Βρυξελλών προς το Κίεβο“.

Τις πιέσεις της Δύσης προς τη Μόσχα, έρχεται να εντείνει  περεταίρω η απόφαση του Παρισιού να μην εκπληρώσει τη συμφωνία που υπεγράφη το 2011 μεταξύ του Ν. Σαρκοζί και του Β. Πούτιν και αφορά την παράδοση στη Ρωσία δυο ελικοπτεροφόρων πλοίων τύπου Mistral.

Σε  πρόσφατες δηλώσεις τους τόσο ο Γάλλος Πρόεδρος Φ. Ολάντ  όσο και ο Γάλλος υπουργός των οικονομικών Μ. Σαπέν θέτουν ως βασική προϋπόθεση για την τήρηση της συμφωνίας τον πλήρη σεβασμό της εκεχειρίας από την πλευρά της Ρωσίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που η Γαλλία εμείνει σε αυτή της τη θέση και δεν τηρήσει τα συμφωνηθέντα θα κλιθεί να πληρώσει  πρόστιμο άνω του 1 δις. ευρώ.

Όλα τα παραπάνω είναι δηλωτικά του τεταμένου κλίματος που επικρατή στις σχέσεις της Δύσης με τη Μόσχα, με αφορμή τις γεωστρατηγικές ανακατατάξεις που επιχειρούνται στην περιοχή της Ευρασίας.