Τον κίνδυνο να αναδειχθεί η Ελλάδα σε κάτοχο ενός άκρως αρνητικού ρεκόρ επισημαίνει σε δημοσίευμά του το CNN, τονίζοντας ότι εάν η μεσογειακή χώρα κηρύξει χρεοκοπία, αυτή θα είναι η μεγαλύτερη χρεοκοπία ενός κράτους στην ιστορία.
Όπως αναφέρει το άρθρο, που αναδημοσιεύει το “Πρώτο Θέμα”, οι πιθανότητες να πληρώσει σήμερα η Αθήνα το ΔΝΤ είναι ελάχιστες. Σύμφωνα με το CNN, αυτή η αποτυχία εξόφλησης της δόσης μπορεί να βάλει τη χώρα σε ένα μονοπάτι που οδηγεί στην χρεοκοπία έναντι του συνόλου του χρέους της, που αγγίζει τα 323 δισεκατομμύρια ευρώ.
«Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής. Η χώρα έσπασε μία φορά το ρεκόρ της μεγαλύτερης «χρεοκοπίας» κράτους το 2012, όταν συντελέστηκε τεχνική χρεοκοπία που είχε ως αποτέλεσμα το κούρεμα του χρέους κατά 138 δισεκατομμύρια δολάρια. Τότε, η Ελλάδα είχε μπει σε πρόγραμμα διάσωσης, όμως αυτό είναι μάλλον απίθανο να συμβεί τώρα», επισημαίνει το άρθρο.
«Η τεχνική χρεοκοπία της Ελλάδας το 2012 ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ της Αργεντινής, που το 2001 είχε χρεοκοπήσει έναντι του χρέους της που έφτανε στα 95 δισεκατομμύρια δολάρια», υπογραμμίζει το CNN, προσθέτοντας ότι, παρά τις εμφανείς ομοιότητες η χρεοκοπία της Ελλάδας μπορεί να είναι πολύ χειρότερη. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι αναλυτές.
«Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δυσοίωνη», λέει η Άννα Γκέλπερν, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Georgetown. «Για πολιτικούς λόγους και για την εμπιστοσύνη των αγορών, το χρέος πρέπει να αντιμετωπιστεί. Δεν ξέρω πώς μπορεί να γίνει αυτό αν δεν χρεοκοπήσει», υπογράμμισε η καθηγήτρια.
Αν και το ΔΝΤ περιμένει συνήθως ένα μήνα από την αποτυχία καταβολής μίας δόσης μέχρι να κηρύξει μία χώρα πτωχευμένη, οι αγορές πιθανόν να θεωρήσουν πως η Ελλάδα βρίσκεται σε αυτήν την κατάσταση από την 1η Ιουλίου, τονίζει το δημοσίευμα, υπενθυμίζοντας η μεσογειακή χώρα δεν χρωστάει μόνο στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αλλά και σε όλες τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης.
Ωστόσο, επισημαίνεται πως, ό,τι κι αν συμβεί στην Ελλάδα, θα είναι μια μακρόχρονη διαδικασία. «Η Αργεντινή είναι ακόμη χρεοκοπημένη. Η βασική διαφορά μεταξύ των δύο χωρών είναι ότι η Ελλάδα έχει τέσσερις φορές το χρέος της Αργεντινής, ενώ η οικονομία της είναι η μισή σε μέγεθος», γράφει το CNN.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η μοναδική περίπτωση «χειρότερης» χρεοκοπίας από εκείνη της Ελλάδας ήταν αυτή της Lehman Brothers (600 δισεκατομμύρια δολάρια), η οποία συντάραξε το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Ωστόσο, παρά το μικρότερό της μέγεθος, η χρεοκοπία της Ελλάδας θα έχει μακροπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή των Ελλήνων.
Δείτε παρακάτω τα στοιχεία που παραθέτει το αμερικανικό δίκτυο για τις μεγαλύτερες χρεοκοπίες από το 2000 και μετά:
1. Ελλάδα – 2012: 138 δισεκατομμύρια δολάρια
2. Αργεντινή – 2001: 95 δισεκατομμύρια δολάρια
3. Τζαμάικα – 2010: 7,9 δισεκατομμύρια δολάρια
4. Εκουαδόρ – 2008: 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια