Σταθερό διατηρεί το καθεστώς του έκτακτου μηχανισμού στήριξης για τις ελληνικές τράπεζες η ΕΚΤ, όπως ανακοινώθηκε μετά από περίπου τρίωρη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου δια μέσου τηλεδιάσκεψης. Αυτό σημαίνει ότι η ρευστότητα των τραπεζών θα παραμείνει στα επίπεδα της Παρασκευής και ότι πρακτικά ούτε την ενισχύει ούτε την αποκόπτει εντελώς «πετώντας το μπαλάκι» για την λήψη των όποιων αποφάσεων στην ελληνική πλευρά.
Η ΕΚΤ, στην ανακοίνωσή της, τόνισε ότι είναι έτοιμη να αναθεωρήσει την απόφασή της και ότι παραμένει σε στενή συνεργασία με την ΤτΕ για τη διατήρηση της σταθερότητας και αναφέρει ότι το Δ.Σ. έλαβε υπόψη την απόφαση για το δημοψήφισμα και τη μη παράταση του προγράμματος. «Καλωσορίζουμε τη δέσμευση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να βελτιώσουν περαιτέρω την αντοχή των οικονομιών της Ευρωζώνης» σημειώνεται στην ανακοίνωση. «Μετά την απόφαση των ελληνικών αρχών για δημοψήφισμα και τη μη παράταση του προγράμματος της ΕΕ για την Ελλάδα, το Δ.Σ.. πρόκειται να συνεργαστεί στενά με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) για να διαφυλαχθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα» αναφέρει η ΕΚΤ.
«Δεδομένων των συνθηκών, το Συμβούλιο αποφάσισε να διατηρήσει το όριο του ELA στα επίπεδα που είχαν αποφασιστεί την Παρασκευή, 26 Ιουνίου. Το Συμβούλιο μένει σε ετοιμότητα να επανεξετάσει την απόφασή του και παρακολουθεί στενά τις αγορές» συνεχίζει η ανακοίνωση. Ο δε Διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι σημείωσε ότι «συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την ΤτΕ». Ο Διοικητής της ΤτΕ, από την πλευρά του, Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε πως «η ΤτΕ θα λάβει, ως μέρος του Ευρωσυστήματος, κάθε μέτρο που απαιτείται για να διασφαλιστεί η σταθερότητα για τους έλληνες πολίτες σε αυτές τις δύσκολες περιστάσεις».
Ο Μάριο Ντράγκι έχει επανειλημμένως δηλώσει άλλωστε ότι όσο η Ελλάδα είναι σε πρόγραμμα, οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν στήριξη από την ΕΚΤ. Με δεδομένο ότι θα παρέχεται ρευστότητα μέσω του ELA θα μπορούσαν να παραμείνουν ανοικτές οι τράπεζες τις επόμενες ημέρες, για όσο τουλάχιστον συνεχίζεται αυτό, αν κι αυτό θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις των τραπεζιτών οι οποίοι θέλουν να ηρεμήσει η κατάσταση και φοβούνται νέο πανικό, αυτή τη φορά μέσα στα υποκαταστήματα.
Υπάρχει και το ενδεχόμενο της τραπεζικής αργίας, γνωστής και ως Bank holiday, για αύριο ή και όσο διάστημα χρειάζεται, όμως, τότε οι επιπτώσεις θα είναι αλυσιδωτές. Μάλιστα, ως πιθανότερο σενάριο ακούγεται το ενδεχόμενο να συνδυαστεί η εφαρμογή ελέγχου κεφαλαίων με ένα Bank Holiday, κάτι που σημαίνει ότι ναι μεν δεν θα λειτουργούν τα υποκαταστήματα των τραπεζών και θα υπάρχει συγκεκριμένο όριο ανάληψης από τα ΑΤΜ αλλά αυτά θα λειτουργούν και θα μετριαστεί ως ένα βαθμό η αναστάτωση που θα μπορούσε να προκληθεί. Υπάρχει βεβαίως και το κακό σενάριο του «κουρέματος» στις καταθέσεις προκειμένου να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες, το μοντέλο Κύπρου που είναι πλέον γνωστό σε όλους.
Η εισήγηση για επιβολή ελέγχου κεφαλαίων (capital controls) είναι κάτι που θα πρέπει να αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση η οποία δεν φαίνεται διατεθειμένη, προς το παρόν τουλάχιστον, να το ζητήσει αυτό. Προς το παρόν, πάντως, συνεδριάζει για το θέμα το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας.
Για το Χρηματιστήριο δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις σχετικά με το τι θα πράξει, ωστόσο, το γεγονός ότι όλες οι εκκαθαρίσεις γίνονται μέσω τραπεζών, καθιστά αδύνατο το άνοιγμά του.