Συνεδριάζει, για τις τράπεζες, υπό τον Γ. Βαρουφάκη το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας

Με δεδομένη την απόφαση της ΕΚΤ για σταθερό ELA, προς το παρόν, και μετά την ολοκλήρωση της Μίνι Σύσκεψης που έγινε στο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό και τον Αντιπρόεδρο Γιάννη Δραγασάκη, ο Γιάνης Βαρουφάκης προεδρεύει συνεδρίασης του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας που εξετάζει τι θα γίνει με τις τράπεζες.

Νωρίτερα είχε διαρρεύσει ότι ο Υπουργός Οικονομικών δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής τραπεζικής αργίας (bank holiday) και ελέγχου κεφαλαίων (capital controls), καθώς όπως είπε αν προκριθούν αυτές οι κινήσεις, θα εφαρμοστούν από την κυβέρνηση. Λίγο μετά εκδόθηκε ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών όπου αναφερόταν ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα και ότι ο ίδιος ο Γ. Βαρουφάκης είναι αντίθετος.

Αν και οι πληροφορίες περί αναλήψεων περισσότερου του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ δια των ΑΤΜ από τα ξημερώματα του Σαββάτου μέχρι την Κυριακή το πρωί θεωρούνται υπερβολικές, τα επιτελεία των τραπεζών βρίσκονται σε επιφυλακή. Το σενάριο της κήρυξης τραπεζικής αργίας (bank holiday) για μερικές ημέρες, ίσως και για ολόκληρη την επόμενη εβδομάδα, με ταυτόχρονη επιβολή capital controls έχει στόχο να προστατευθεί αφενός το εγχώριο τραπεζικό σύστημα αφενός να περιορισθεί η μετάδοση της κρίσης προς το ευρωσύστημα. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι συναλλαγές θα γίνονται μέσω ATMs.

Το  Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας βάσει του νόμου είναι το θεσμικό όργανο που δύναται να εισηγηθεί στον Υπουργό Οικονομικών την ανάγκη επιβολής περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls). Τι θα γίνει λοιπόν στην περίπτωση που το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας εισηγηθεί την επιβολή capital controls; Την απόφαση την παίρνει ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης κατόπιν σχετικής συνεννόησης με την κυβέρνηση, η οποία πρέπει να νομοθετήσει.

Στην περίπτωση λοιπόν που φθάσουμε σε τέτοιου χαρακτήρα αποφάσεις υπάρχουν μία σειρά από εναλλακτικές με στόχο την προστασίας της βιωσιμότητας των τραπεζών. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές που επικαλείται το euro2day, το πρόβλημα που έχει προκύψει στις τράπεζες διαφέρει ουσιαστικά από το πρόβλημα που είχε η Κύπρος. Στην Κύπρο χρεοκόπησε το τραπεζικό σύστημα εξ ου και έγινε resolution με κούρεμα καταθέσεων.

Στην Ελλάδα, τονίζουν, το πρόβλημα δεν έχει την ρίζα του στις τράπεζες, αλλά στην δημοσιονομική κατάσταση. «Δεδομένων αυτών των διαφορών η επιβολή των capital controls μπορεί να εφαρμοσθεί σε σύντομο χρόνο», αναφέρει τραπεζίτης.

Στο Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας συμμετέχουν ως Πρόεδρος ο Υπουργος Οικονομικών, ως Αντιπρόεδρος ο αναπληρωτής Υπουργός αρμόδιος για το ΓΛΚ, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ο Πρόεδρος του ΤΧΣ, η Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, ο Υποδιοικητής της TτΕ και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.