«Επίδειξη δύναμης» από το Eurogroup

Συζητήσαμε την ισχυρή αποφασιστικότητα να διατηρήσουμε τη ισχύ και να ενισχύσουμε την Ευρωζώνη, τα πλαίσια που έχουν τεθεί, τους θεσμούς που έχουμε δημιουργήσει. Είμαστε σε ισχυρότερη κατάσταση από ότι πριν την κρίση» είπε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Θα ήθελα να τονίσω ότι η εκπνοή του προγράμματος για την Ελλάδα χωρίς προοπτική παράτασης σημαίνει πως οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να πάρουν κάποιες αποφάσεις και οι θεσμοί είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν τεχνική βοήθεια» πρόσθεσε ο κ. Ντάισελμπλουμ υπαινισσόμενος ότι ενδέχεται να χρειαστεί η επιβολή capital controls.

Ερωτηθείς αν οι θεσμοί θα βελτιώσουν μέχρι την Τρίτη την πρότασή τους ο πρόεδρος του Eurogroup υπογράμμισε πως δεν ήταν οι θεσμοί που αποχώρησαν από τις διαπραγματεύσεις, αλλά η ελληνική κυβέρνηση.

Στο Eurogroup που είχαμε πριν είπαμε πως αν η Ελλάδα ακολουθήσει το μονοπάτι που πήρε χθες το βράδυ, το πρόγραμμα βοήθειας θα εκπνεύσει.

Η Ευρωζώνη έχει 19 χώρες μέλη ήταν η πρώτη δήλωση του Επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί μετά την οριστική ολοκλήρωση της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup.

Σημειώνεται ότι το δεύτερο μέρος της συνεδρίασης, μετά την απογευματινή διακοπή της, έγινε απουσία του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, με τους υπόλοιπους 18 Υπουργούς Οικονομικών να συζητούν πλέον ανοιχτά το «Plan B» για την Ελλάδα μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε δημοψήφισμα.