Fitch: Οι χρονοβόρες συζητήσεις με τους δανειστές βλάπουν το πιστωτικό προφίλ της χώρας

Οι συνεχιζόμενες συζητήσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δημόσιων πιστωτών της χώρας είναι ενδεικτικές της πολιτικής θέλησης να διασφαλισθεί μία συμφωνία, αλλά ο χρονοβόρος και συχνά συγκρουσιακός χαρακτήρας των συζητήσεων αναδεικνύει βασικούς κινδύνους για το πιστωτικό προφίλ του ελληνικού κράτους και των τραπεζών του, σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο οίκος Fitch.

Το Eurogroup της Πέμπτης, αναφέρει η ανακοίνωση, ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία και ακόμα ένα θα συγκληθεί το Σάββατο. Μια συμφωνία θα ανακουφίσει τα βραχυπρόθεσμα ρίσκα για ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Ελλάδας και ενός Grexit, αλλά θα πραγματοποιηθεί λίγες μόνο ημέρες πριν από τη λήξη του προγράμματος για την Ελλάδα, στις 30 Ιουνίου, προσθέτει.

Για να μετατραπεί μια αρχική συμφωνία σε ένα κανονικό deal -και μια ακόμη επέκταση του προγράμματος- θα απαιτηθεί η έγκριση από την ελληνική Βουλή και κάποια άλλα κοινοβούλια στην Ευρωζώνη (και το Γερμανικό), όπως επίσης και μια γρήγορη νομοθέτηση των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση, λέει η Fitch.

Και συνεχίζει σημειώνοντας ότι πρόσωπα από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους σε κομμάτια της συμφωνίας, επί παραδείγματι τις αλλαγές στον ΦΠΑ, τις συντάξεις και τους μισθούς στο Δημόσιο, επισημαίνει και υπογραμμίζει ότι «η ελληνική κυβέρνηση διχάζεται, ένα δημοψήφισμα ή πρόωρες εκλογές θα μπορούσαν να καθυστερήσουν τις εκταμιεύσεις».

Όπως εκτιμά η Fitch, «η μη ύπαρξη συμφωνίας έως σήμερα έχει αυξήσει τον κίνδυνο να μην μπορέσει η Ελλάδα να κάνει στις 30 Ιουνίου την πληρωμή της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και τον κίνδυνο επιβολής ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων».

«Οι αξιολογήσεις του Fitch αντανακλούν τον κίνδυνο αθέτησης πληρωμών έναντι ιδιωτών και όχι έναντι δημόσιων πιστωτών, επομένως η μη πληρωμή του ΔΝΤ δεν θα αποτελούσε χρεοκοπία, αλλά θα ήταν αρνητική για το αξιόχρεό του», σημειώνει ο οίκος.

«Οι συνέπειες για το ελληνικό αξιόχρεο θα εξαρτιόταν από την ικανότητα της χώρας και τη θέλησή της να διασφαλίσει την πληρωμή στο ΔΝΤ (που έγινε ληξιπρόθεσμη) και την αντίδραση των θεσμών. Για παράδειγμα, εάν υπήρχε ή επέκειτο ένα πλαίσιο συμφωνίας, είναι πιθανό ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα διατηρούσε την παροχή έκτακτης ρευστότητας (ELA) στις ελληνικές τράπεζες. Χωρίς τον ELA, η Fitch πιστεύει ότι πιθανότατα θα επιβάλλονταν κεφαλαιακοί έλεγχοι», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Επιπλέον, ο διεθνής οίκος τονίζει πως ακόμη και αν υπάρξει συμφωνία, η Ελλάδα δύσκολα θα μπορέσει να ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές μέχρι να λήξει το δεύτερο πρόγραμμα (που θα έχει λάβει παράταση).

«Η παρατεταμένη αβεβαιότητα έχει κάνει ζημιά μεγάλης διάρκειας στην ελληνική οικονομία. Το πλήγμα στην επενδυτική, καταναλωτική και καταθετική εμπιστοσύνη μπορεί να ωθήσει την οικονομία από τη στασιμότητα στη συρρίκνωση (δεν προβλέπουμε ανάπτυξη φέτος)», αναφέρει ο οίκος.

Παράλληλα εκτιμά πως η κατάσταση των τραπεζών έχει επιδεινωθεί περαιτέρω κατά το β΄ τρίμηνο του 2015, ενώ σημειώνει ότι αν οι τράπεζες επέβαλαν περιορισμούς στις αναλήψεις καταθέσεων θα το θεωρούσε πιθανότατα «ως περιορισμένη αθέτηση πληρωμών από τις τράπεζες».