ΔΝΤ: «Ισορροπημένη» η πρόταση των δανειστών - Ληξιπρόθεσμη οφειλή αν δεν πληρωθεί η δόση στις 30 Ιουνίου
Ισορροπημένη χαρακτήρισε την πρόταση των δανειστών για την Ελλάδα ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις, κατά τη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης Τύπου που δίνει το Ταμείο. Ο Ράις αποπειράθηκε να υποβαθμίσει τις πληροφορίες περί σοβαρών διαφωνιών μεταξύ των δανειστών, λέγοντας ότι η πρόταση αποτυπώνει την κοινή θέση των ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΕΕ. Επίσης, προσπάθησε να αποδραματοποιήσει την ατμόσφαιρα που έχει διαμορφωθεί υποστηρίζοντας ότι αν δεν αποπληρώσει η Ελλάδα συνολικά τις δόσεις που χρωστά στο ΔΝΤ στις 30 του μήνα, δεν θα πρόκειται για χρεοκοπία αλλά για μία ληξιπρόθεσμη οφειλή.
Ο Ράις, όπως αναμενόταν, δέχτηκε ερωτήσεις για το σημερινό Eurogroup, αλλά και τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες λέγοντας πως από τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη οι συζητήσεις δεν είναι σωστό να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Σε ερώτηση για το αν βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία ή όχι, υποστήριξε ότι γίνεται εντατική εργασία στις Βρυξέλλες. «Εργαζόμαστε όσο πιο σκληρά μπορούμε, νυχθημερόν, για να πετύχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα. Αυτό είναι το πνεύμα μας και η δέσμευση μας», απάντησε.
Όπως δήλωσε, το ΔΝΤ δεν στέλνει τελεσίγραφα του στυλ «ή παίρνεις την συμφωνία που σου προτείνω ή φεύγεις» (take it or leave it) αλλά προτιμά τις συνεννοήσεις που διαπνέονται από την λογική του του «δίνω και παίρνω». Είπε επίσης ότι το ΔΝΤ επιδιώκει για την Ελλάδα μια ισορροπημένη προσέγγιση, τόσο στις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, ήτοι στην ισορροπία μεταξύ δαπανών και εσόδων και ότι επιδιώκει μέτρα που στο μέτρο του δυνατού δεν θα επηρεάζουν την ανάπτυξη.
Ο Ράις, προσπαθώντας εμφανώς ν’ απαντήσει στους χαρακτηρισμούς περί «σκληρών απαιτήσεων» από πλευράς Ταμείου, είπε ότι το ζητούμενο είναι η ισορροπία στις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και ισορροπία ως προς την κοινωνική διάσταση του ελληνικού προγράμματος. Ο ίδιος χαρακτήρισε την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού αναγκαία, αλλά είπε πως θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η προστασία των πιο φτωχών και η διασφάλιση ενός σύγχρονου κοινωνικού δικτύου.
Για το φορολογικό είπε πως παγίως το ΔΝΤ ζητά οι πιο πλούσιοι να αναλαμβάνουν τα μεγαλύτερα βάρη και όχι οι πιο αδύναμοι. «Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις», τόνισε.
Ο εκπρόσωπος του Ταμείου απέφυγε επιμελώς ν’ απαντήσει στο γιατί το ΔΝΤ εμφανίζεται σκληρότερο από την ΕΕ απέναντι στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι σε γενικές γραμμές το Ταμείο ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες και πολιτικές. «Δουλειά μας και χρέος μας είναι να βοηθάμε τα μέλη μας. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε στην Ελλάδα. Είμαστε δεσμευμένοι σε αυτή την προσπάθεια», είπε.
Για την μη αποδοχή δημοσιονομικών ισοδύναμων στην περίπτωση της Ελλάδας, όπως έγινε σε Πορτογαλία και Ιρλανδία ο Ράις είπε ότι σε όλα τα προγράμματα ακολουθούνται οι ίδιοι κανόνες και η ίδια μεταχείριση, χωρίς, όμως, να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες και αποφεύγοντας να δώσει συγκεκριμένα παραδείγματα. Επίσης, σε ερώτηση για το ότι την προηγούμενη Δευτέρα η ελληνική πρόταση είχε χαρακτηριστεί ως βάση για συζήτηση ενώ σήμερα δεν θεωρείται κάτι τέτοιο, απέφυγε ν’ απαντήσει.
Ερωτηθείς για την αναδιάρθρωση του χρέους και γιατί το ΔΝΤ δεν επιμένει σε αυτό ο Ράις υποστήριξε πως το Ταμείο παραμένει «συνεπές» σε αυτό το θέμα και προσέθεσε πως από την στιγμή που η Ελλάδα εφαρμόσει τα όσα της ζητούνται οι Ευρωπαίοι έχουν δεσμευθεί να αναλάβουν την χρηματοδότηση της χώρας και την διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. «Η ισορροπία των μεταρρυθμίσεων και η επαρκής χρηματοδότηση αποτελούν βασικά στοιχεία των προγραμμάτων μας», είπε.
Όσον αφορά στο ενδεχόμενο να μην καταβάλλει η Αθήνα τα οφειλόμενα στο ΔΝΤ, ο Τζ.Ράις υποστήριξε ότι τέτοιου είδους εικασίες είναι σπέκουλα και ότι το Ταμείο περιμένει να πληρωθεί κανονικά στις 30 Ιουνίου. Ταυτόχρονα, δε, συμπλήρωσε ότι ακόμη και αν δεν γίνει η πληρωμή, αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει. Διευκρίνισε ότι θα κηρυχτεί η οφειλή ληξιπρόθεσμη και η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ θα ενημερώσει άμεσα το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου για το γεγονός αυτό. «Το ΔΝΤ μιλά για ληξιπρόθεσμες καθυστερήσεις και όχι για χρεοκοπία», είπε και ξεκαθάρισε πως το Ταμείο «παγίως» δεν επεκτείνει πληρωμές. Κληθείς να απαντήσει στο εάν το ΔΝΤ θα περίμενε να αποπληρωθεί από τους Ευρωπαίους εάν η Ελλάδα δεν το πληρώσει, ο Ράις απέφυγε επίσης ν’ απαντήσει.
Για άλλη μια φορά, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ βρέθηκε αντιμέτωπος με επικριτικές ερωτήσεις όσον αφορά στο περιεχόμενο των προγραμμάτων που το ΔΝΤ πρότεινε στην Ελλάδα και εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια. Κληθείς, όμως, να αποτιμήσει τα ελληνικά μέτρα και τον αντίκτυπο τους στην ελληνική οικονομία και απαντώντας στην κριτική ότι το ταμείο υποεκτίμησε την επίπτωση των μέτρων που έλαβε στο παρελθόν στην ανάπτυξη της Ελλάδος, επανέλαβε, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν, ότι αρνείται να τοποθετηθεί σε «απλοϊκές» ερμηνείες που κάνουν λόγο για «αναποτελεσματικότητα» των προγραμμάτων του ΔΝΤ.