Φρέσκο χρήμα σε όσους ρυθμίσουν τα χρέη τους

Λύνουν τα χέρια των τραπεζών για χρηματοδότηση και αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων η ρύθμιση των οφειλών προς το Δημόσιο και τα Ταμεία και η λύση για τα «κόκκινα» δάνεια

των: Γιώργου Παπαϊωάννου, Άγη Μάρκου

Η διαχείριση των προβληματικών δανείων και των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων είναι η προτεραιότητα των διοικήσεων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών μετά την ολοκλήρωση των stress tests ώστε να μπορέσουν να διοχετεύσουν ρευστότητα στην αγορά. Το θέμα συνδέεται με τη διευθέτηση των χρεών των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς και με τις αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο.


«Δεν υπάρχει σήμερα υπερχρεωμένη επιχείρηση που να μη χρωστά στην Εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία»
αναφέρει κορυφαίος τραπεζικός παράγοντας, ο οποίος επισημαίνει ότι η λύση για εξόφληση των χρεών προς το Δημόσιο σε έως και 100 δόσεις και η ρύθμιση που προωθείται για τα «κόκκινα» δάνεια είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
Αναδιάρθρωση
Σύμφωνα με τον ίδιο είναι σύνηθες το φαινόμενο οι τράπεζες να ανοίγουν γραμμή χρηματοδότησης σε μια προβληματική εταιρεία για να την κρατήσουν «ζωντανή» και τα χρήματα να μπλοκάρονται από την Εφορία για χρέη προς το Δημόσιο, με αποτέλεσμα να μη φθάνουν ποτέ στην αγορά. Αφού τακτοποιηθούν τα χρέη αυτά και ρυθμιστούν τα «κόκκινα» δάνεια, οι τράπεζες θα μπορέσουν να προχωρήσουν στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων που είναι βιώσιμες, να συμβάλουν σε αναδιάρθρωση κλάδων μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων και να διοχετεύσουν ρευστότητα στην αγορά. «Με τα πάσης φύσεως χρέη είναι δύσκολο να βρεις δανειοδοτούμενη επιχείρηση με τα σημερινά αυστηρότερα κριτήρια που επιβάλλει το νέο περιοριστικό εποπτικό πλαίσιο της ΕΚΤ» αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Εκτιμούν μάλιστα ότι η διαδικασία αυτή, με τα σημερινά δεδομένα και εκτός απροόπτου, θα διαρκέσει «περίπου δύο χρόνια».
Διαβάστε τη συνέχεια στο:
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=646565