WSJ - ΜΝΙ: Γκρίνια και εμπόδια στις διαβουλεύσεις από ΔΝΤ και Βερολίνο

Μετ’ εμποδίων, τα οποία φέρονται, κατά πληροφορίες, να θέτουν κατά κύριο λόγο το ΔΝΤ και η γερμανική πλευρά, διεξάγονται οι εντατικές διαβουλεύσεις Ελλάδας – δανειστών προκειμένου να καταληχθεί ένα προσχέδιο συμφωνίας που θα τεθεί υπ’ όψιν των Υπουργών Οικονομικών στο νέο Eurogroup που θα διεξαχθεί την Τετάρτη. Όπως αναφέρει δημοσίευμα της  Wall Street Journal, το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για την μείωση των ελλειμμάτων στο ασφαλιστικό σύστημα και στον προϋπολογισμό βασίζεται κυρίως στην αύξηση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ το ΔΝΤ ήθελε μεγαλύτερες περικοπές στις δαπάνες.

Το Ταμείο έχει υποστηρίξει πως η ελληνική οικονομία είναι ήδη υπερφορολογημένη και ότι οι νέες επιπρόσθετες αυξήσεις φόρων θα πλήξουν την ανάπτυξη, δυσκολεύοντας την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους. Όπως μεταδίδει η WSJ, εκπρόσωποι του ΔΝΤ είπαν σε Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τα ευρύτερα σχέδια της Ελλάδας για την μεταρρύθμιση της οικονομίας, πέρα από τις δεσμεύσεις για δημοσιονομική προσαρμογή. Το Ταμείο βλέπει μια ευρύτερη αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας ως βασικό στοιχείο για την βελτίωση της μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης.

Το Βερολίνο, από την δική του πλευρά, φέρεται, κατά το δημοσίευμα, να ενοχλήθηκε από την στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τη Δευτέρα, η οποία έσπευσε να αποκαλέσει «καλή βάση συζήτησης» τις ελληνικές προτάσεις και τονίζει ότι πρέπει να γίνει ακόμη πολλή δουλειά αλλά και ότι θα πρέπει να είναι ευχαριστημένο και το ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα. Τόνισε επίσης ότι δεν θα συμφωνήσει σε εκταμίευση των δόσεων για την Ελλάδα αν το ΔΝΤ δεν εγκρίνει το πακέτο της Αθήνας και δεν δεχτεί να συνεχίσει την χρηματοδότηση της χώρας.Την ύπαρξη «γκρίνιας» που εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους από πλευράς ΔΝΤ μεταδίδει, επικαλούμενο πηγές πολύ κοντά στη διαπραγμάτευση, και το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ. Ενδεικτικά αναφέρει ότι το ΔΝΤ ήταν το μόνο που καθυστερεί τη συμφωνία, αν και ορισμένοι εκτιμούν ότι υπάρχουν και κάποιες ενστάσεις από την πλευρά του γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αν η Ελλάδα προχωρούσε σε αύξηση του ΦΠΑ στη εστίαση στο 23% από το 13% θα ήταν βέβαιο ότι θα μπορούσε να καλύψει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ φέτος. Σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θεωρεί ότι η ελληνική πρόταση καλύπτει πλήρως τους όρους του προγράμματος, το ΔΝΤ φέρεται κατά το ΜΝΙ να θέτει ακόμη «θέμα εμπιστοσύνης» ως προς την ελληνική διοίκηση.

Σύμφωνα, δε, πάντα με το γερμανικό πρακτορείο, στις Βρυξέλλες το ΔΝΤ έστειλε μόνο έναν χαμηλόβαθμο αξιωματούχο στις τεχνικές διαβουλεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στο πλαίσιο του Brussels Group, ο οποίος μάλιστα φέρεται να μην έχει εντολή να δώσει την συγκατάθεσή του ή να πάρει σημαντικές αποφάσεις, κάτι που, πάντα κατά τις ίδιες πηγές, έχει προκαλέσει δυσφορία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.