Ολοκληρώθηκε η έκτακτη Σύνοδος - Πληροφορίες για εξάμηνη παράταση του προγράμματος

Επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος δέχθηκε η Ελλάδα σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν, λίγα λεπτά μετά το πέρας της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης για την Ελλάδα, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων και η εφημερίδα Financial Times.

Οι πληροφορίες αυτές μιλούν για παράταση έξι μηνών που πρότειναν οι δανειστές και αποδέχθηκε ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Μάλιστα, στο πρωτοσέλιδό τους, οι FT μιλούν για υποχώρηση των ελληνικών θέσεων εδώ και αρκετούς μήνες που χαιρετίστηκε από τους ξένους ηγέτες.

Ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο euronews ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας είναι πεπεισμένη πως οι προτάσεις της θα τερματίσουν το πεντάμηνο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις. «Νομίζω ότι όποιος διαβάσει το έγγραφο το οποίο υποβάλαμε θα καταλάβει ότι έχουμε κάνει αυτό που έπρεπε. Και όποιος δημοσίως επιμένει ότι δεν έχουμε κάνει αυτό που μας αναλογούσε δεν λέει την αλήθεια», τόνισε ο κ. Παππάς.

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης βρέθηκε το ελληνικό ζήτημα και συγκεκριμένα οι τελευταίες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης οι οποίες έχουν, ήδη, τεθεί υπ’ όψιν των δανειστών εκπρόσωποι των οποίων φέρονται να έχουν, ήδη, αρχίσει τη διαδικασία επεξεργασίας τους σε τεχνικό επίπεδο με στόχο να καταστεί εφικτή η επίτευξη συμφωνίας εντός εβδομάδας και πιθανότατα μέχρι την Πέμπτη οπότε και είναι προγραμματισμένη τακτική Σύνοδος Κορυφής  της ΕΕ.

Πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, ο Έλληνας Πρωθυπουργός είχε αλλεπάλληλες συναντήσεις τόσο με τους επικεφαλής των δανειστών (ΔΝΤ, ΕΚΤ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Eurogroup), με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αλλά και με σειρά ηγετών. Ο Πρωθυπουργός αναμενόταν, ούτως ή άλλως, να θέσει και το φλέγον θέμα του χρέους  κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Σύνοδο Κορυφής.  Το Eurogroup που συνεδρίασε νωρίτερα το απόγευμα άνοιξε για πρώτη φορά «παράθυρο» για την επίτευξη μιας συμφωνίας μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Ακολούθησε και σύσκεψη των επικεφαλής των δανειστών, κατά την οποία, όπως διαρρεόταν, καταρτίστηκε, με βάση και τις επαφές που είχε ο Αλέξης Τσίπρας και τις συζητήσεις που προηγήθηκαν επί των ελληνικών προτάσεων, η ατζέντα συζήτησης στην Σύνοδο Κορυφής.

Την αισιοδοξία του ότι είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας εντός της εβδομάδας εξέφρασε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «θα εργαστούμε νύχτα-μέρα, όπως κάναμε τις τελευταίες δύο ημέρες». Όπως ανακοίνωσε το Eurogroup, μετά τη σύντομης διάρκειας συνεδρίασή του, δόθηκε εντολή στους θεσμούς να συνεχίσουν την επεξεργασία των νέων ελληνικών προτάσεων, σε συνεργασία με την ελληνική πλευρά, με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας εντός της εβδομάδας. Τόσο ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, όσο και ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί αλλά και ο κ.Γιούνκερ χαρακτήρισαν τις ελληνικές προτάσεις ως μια καλή βάση για περαιτέρω συζητήσεις που ανοίγουν το δρόμο για μια συμφωνία.

«Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να βγει από αυτή την κρίση και ανέλαβε τις ευθύνες της», δήλωσε προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δίνοντας επίσης ένα θετικό μήνυμα στην κατεύθυνση της επίτευξης συμφωνίας, αν και προσέθεσε ότι δεν αναμένεται τελική συμφωνία κατά τη διάρκεια της τρέχουσας Συνόδου.

Λακωνική και πιο ..συγκρατημένη εμφανίστηκε η Γερμανίδα Καγκελάριος, η οποία προσερχόμενη δήλωσε ότι δεν προέκυψε «βάση επίλυσης από το Eurogroup. Η Σύνοδος Κορυφής θα είναι συμβουλευτικού χαρακτήρα».