Guardian: Περίοδος "χάριτος" έναντι άγριων μέτρων

Οι πιστωτές προσφέρουν στην Ελλάδα έξι μήνες περίοδο “χάριτος”, με τη σχετική συμφωνία να περιλαμβάνει έως και 18 δισ. ευρώ σε κεφάλαια διάσωσης, ακόμη και ελάφρυνση του χρέους, αλλά με τους αξιωματούχους της ΕΕ να υπογραμμίζουν, ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός πρέπει να κάνει παραχωρήσεις, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian.

Για το χρέος, οι πηγές του Guardian εξηγούν ότι η δέσμευση θα έρχεται με προϋποθέσεις και όχι ως ένα τμήμα του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης. Τα χρήματα, κατά την εφημερίδα, θα προέλθουν από την εκταμίευση της τελευταίας δόσης των 7,2 δισ. ευρώ του υφιστάμενου προγράμματος αλλά και από την επιστροφή των 10,9 δισ. ευρώ που επεστράφησαν στον EFSF από το ΤΧΣ και τα οποία προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, που επικαλείται ανώτατες ευρωπαϊκές πηγές, όλα θα κριθούν από το πόσο έτοιμος είναι ο Αλέξης Τσίπρας να προβεί σε σημαντικές παραχωρήσεις εστιασμένες σε δημοσιονομικούς στόχους, μειώσεις συντάξεων, αυξήσεις φόρων.