"Μια καλή βάση" για συζήτηση η ελληνική πρόταση

Οι “θεσμοί” έλαβαν την ελληνική πρόταση και, απ’ ό,τι φαίνεται… τους άρεσε. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Μάρτιν Σελμάγερ, ο επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, έσπευσε να τη χαρακτηρίσει ως «μια καλή βάση» για τις συνομιλίες που θα ακολουθήσουν σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής… μέσω Twitter, στις 1.45 σήμερα το πρωί.

Την πρόταση θα θέσει επί τάπητος στους επικεφαλής των δανειστών με τους οποίους θα συναντηθεί πριν από την Σύνοδο Κορυφής ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αναμένεται από ώρα σε ώρα στις Βρυξέλλες.  Πρόκειται για την πρόταση που ο Πρωθυπουργός παρουσίασε στην Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, στον Γάλλο Πρωθυπουργό Φρανσουά Ολάντ και στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε μαζί τους την Κυριακή το πρωί.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Mega, η πρόταση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, επιπλέον φορολογικά μέτρα για να καλυφθεί η διαφορά που χωρίζει τις δύο πλευρές σχετικά με τα έσοδα του ΦΠΑ. Για τον ΦΠΑ, η πρόταση προβλέπει τρεις κατηγορίες συντελεστών με τη ΔΕΗ στο 13%, ενώ δίνεται μάχη να παραμείνει και η εστίαση στο 13% αν και οι δανειστές φέρονται να πιέζουν να μεταφερθεί στο 23%. Την ίδια στιγμή, στο τραπέζι φέρεται να έχει τεθεί και η «σκέψη» κατάργησης της έκπτωσης στα δημοφιλή νησιά, όπως για παράδειγμα, η Μύκονος, η Ρόδος και η Σαντορίνη.

Για τις πρόωρες συντάξεις η Αθήνα προτείνει την κατάργησή τους από 1/1/2016 και σε βάθος τριετίας με σκοπό να αποδώσουν περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Οι δανειστές όμως φέρονται να επιμένουν σε άμεση κατάργησή τους.

Κατά τις ίδιες πάντα πληροφορίες, η κυβέρνηση προτείνει και περικοπές στις υψηλότερες επικουρικές συντάξεις καθώς και περαιτέρω μειώσεις στις αμυντικές δαπάνες, αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, φόρο στις επιχειρήσεις με κέρδη άνω 500.000 ευρώ, περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς εργασίας με άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Η ελληνική πλευρά φέρεται να ζητά να υπάρχει στην όποια συμφωνία σαφής αναφορά στη χρηματοδότηση της χώρας και στη ρύθμιση του χρέους. Εντούτοις διαρροές που αποδίδονται σε κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν ότι η Αθήνα είναι έτοιμη να δεχτεί ακόμη και «μερική συμφωνία» και όχι «συμφωνία για όλα» που θα μπορούσε να έχει την μορφή μιας νέας παράτασης της δανειακής σύμβασης, ξεκαθαρίζοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν αποτελεί επιλογή για την κυβέρνηση αλλά δεν θα την απορρίψει κιόλας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times, Μέρκελ και Ολάντ φέρονται να τηλεφώνησαν στον Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια του κυβερνητικού συμβουλίου την Κυριακή το μεσημέρι, και να τόνισαν ότι στην Σύνοδο Κορυφής δεν θα συζητηθούν «τεχνικές λεπτομέρειες» αλλά μόνο μια έτοιμη συμφωνία, πιέζοντας, ουσιαστικά, αυτό να έχει καταληχθεί πριν από την Σύνοδο. Στο πλαίσιο αυτό, πάντα κατά ορισμένες πληροφορίες, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ συγκάλεσε συνάντηση ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και στους επικεφαλής των δανειστών, τον Πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, την Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τον Διοικητή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλόντ Γιούνκερ.

Με δεδομένο ότι, όπως όλα δείχνουν, και η συνεδρίαση του Eurogroup αρχίσει περίπου 2,5 ώρες νωρίτερα από τις 4 ώρα Ελλάδας, οπότε είχε προγραμματιστεί, δεν αποκλείεται, όντως, να ισχύουν διαρροές από ευρωπαϊκές πηγές ότι σε περίπτωση που βρεθεί λύση στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τους επικεφαλής των δανειστών, θα μπορούσε να συνεδριάσει εκ νέου εκτάκτως για λίγη ώρα το Eurogroup προκειμένου να αποτυπωθούν σε κείμενο τα συμφωνημένα και το έγγραφο αυτό, τελικά, να παρουσιαστεί στην Σύνοδο Κορυφής.