Τσ. Νταλάρα: Οι αγορές δεν είναι προετοιμασμένες για Grexit, φοβάμαι «λουτρό αίματος»

Την άποψη ότι δεν έχει συνειδητοποιηθεί ο κίνδυνος που περικλείει ένα Grexit και ότι οι αγορές δεν είναι προετοιμασμένες για κάτι τέτοιο και μπορεί να προκληθεί «λουτρό αίματος» εξέφρασε, μιλώντας στο CNBC ο πρώην Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (Institute of International Finance – IIF), Τσαρλς Νταλάρα.

«Είμαι κάπως ανήσυχος ότι οι επενδυτές βλέπουν τις εξελίξεις και πιστεύουν ότι οι Γερμανοί, το ΔΝΤ, οι Έλληνες, είναι όλοι ορθολογικοί δρώντες και ότι μπορούμε να ελπίζουμε όλοι ότι θα δράσουν έτσι» ανέφερε στην εκπομπή «Squawk on the Street» του CNBC ο κ. Νταλάρα.  «Αλλά αυτήν την στιγμή μου φαίνεται πως οι αγορές δεν είναι προετοιμασμένες για μια χρεοκοπία και μπορεί να έχουμε λουτρό αίματος αν κάτι τέτοιο συμβεί» τόνισε.

Μια ελληνική χρεοκοπία δεν θα αποτελούσε ένα απομονωμένο συμβάν και θα έπληττε την αξιοπιστία της Ευρωζώνης, ασκώντας πίεση ειδικά στις χώρες της περιφέρειας της Νότιας Ευρώπης, εκτίμησε ο Τσαρλς Νταλάρα. «Ας το αντιμετωπίσουμε. Υπάρχουν και άλλες οικονομίες στην Νότια Ευρώπη, οι οποίες ενώ ανακάμπτουν συνεχίζουν να έχουν τεράστια επίπεδα ανεργίας» σημείωσε. «Έχουν ακόμα πολιτικά συστήματα που παλεύουν να κερδίσουν αξιοπιστία» προσέθεσε.

«Η λέξη ανοησίες δεν είναι μια κακή λέξη για να χρησιμοποιήσουμε για να περιγράψουμε την ιδέα ότι το ευρώ θα κάνει ράλι αν επέλθει το Grexit» υποστήριξε ο ίδιος. «Ειλικρινά, κοιτάω την Ευρώπη σήμερα και βλέπω ότι υπάρχουν πολλές ελκυστικές εταιρείες αυτήν την στιγμή, αλλά απλά υπάρχει τόση πολλή αβεβαιότητα που περιτριγυρίζει την ακεραιότητα του ευρώ, δεν μπορείς απλά να πιστεύεις ότι η Ελλάδα θα φύγει από το ευρώ και όλα τα άλλα θα παραμείνουν τα ίδια» ανέφερε.