Μαξίμου: Αχρείαστα τα τελεσίγραφα - Τουσκ: Τέλος χρόνου, πρέπει να επιλέξει η Αθήνα

«Αναμενόμενες, αχρείαστες και προβλέψιμες» χαρακτήρισε το Μέγαρο Μαξίμου τις προειδοποιήσεις των δανειστών ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Δευτέρας μετά και από το «τελεσίγραφο» που έστειλε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προς την Αθήνα λέγοντας ότι ήρθε η ώρα η ελληνική κυβέρνηση να επιλέξει ανάμεσα στην επίτευξη μιας, κατά τη γνώμη του, καλής συμφωνίας και την χρεοκοπία.

Τα τελεσίγραφα δεν έχουν θέση στη συζήτηση και δεν θα επηρεάσουν την ουσία της συζήτησης που μπαίνει στο τελικό στάδιο με τις αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αμέσως μετά την επιστροφή του από την Ρωσία, διεμήνυαν οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι. Και τόνισαν ότι η κυβέρνηση παραμένει αισιόδοξη ως προς την προοπτική επίτευξης συμφωνίας και σε αυτήν την κατεύθυνση εργάζεται. Μάλιστα, όπως τονίζεται, σε αυτό το πλαίσιο έγινε και σύσκεψη της επιτελικής διαπραγματευτικής ομάδας της κυβέρνησης, στην οποία συμμετέχουν οι κ.κ. Δραγασάκης, Παππάς, Σαγιάς, Τσακαλώτος.

Καθησυχαστικοί στις δηλώσεις τους προς το CNN και προς το Bloomberg εμφανίστηκαν και οι κ.κ. Νίκος Παππάς και Αλέκος Φλαμπουράτης αντίστοιχα. Ο κ. Παππάς δήλωσε στο CNN ότι η απόφαση της ΕΚΤ, την Παρασκευή, για πρόσθετη ρευστότητα, αποδεικνύει ότι ισχύει η δέσμευση της ότι θα κάνει ό,τι χρειάζεται και προσέθεσε ότι τόσο η ΕΚΤ όσο και ο Διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας εγγυήθηκαν στην κυβέρνηση τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και τις καταθέσεις. Ο Αλέκος Φλαμπουράρης, από την άλλη, επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση «δεν επεξεργάζεται σχέδιο Β’ γιατί είναι βέβαιη για συμφωνία». Τόνισε ότι η Αθήνα δεν δέχεται περικοπές στις συντάξεις αλλά λέει «ναι» στη μείωση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Σύμφωνα με τον κ. Φλαμπουράρη, στη συμφωνία πρέπει να υπάρχει ουσιώδης αναφορά στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και ένα αναπτυξιακό σχέδιο.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε ότι «Το παιχνίδι του δειλού πρέπει να τελειώσει, όπως επίσης και το παιχνίδι της επίριψης ευθυνών γιατί δεν είναι παιχνίδι και δεν υπάρχει χρόνος για κανένα παιχνίδι. Είναι η πραγματικότητα και θα έχει συνέπειες πρώτα απ’ όλα για τον ελληνικό λαό». Όπως υποστήριξε η «Σύνοδος Κορυφής θα βάλει τέλος στις ψευδαισθήσεις ότι υπάρχει μαγική λύση»  αν και προσέθεσε ότι δεν αποτελεί το τελευταίο βήμα καθώς, όπως είπε, στόχος είναι «να βεβαιωθούμε ότι ο ένας καταλαβαίνει τις θέσεις του άλλου και τις συνέπειες των πράξεών μας».

Εξήγησε ότι στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Δευτέρας δεν θα υπάρξει λεπτομερής τεχνική διαπραγμάτευση αφού αυτή είναι η δουλειά των Υπουργών Οικονομικών στο Eurogroup. «Είμαστε κοντά στο σημείο που η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να διαλέξει μεταξύ αυτού που εγώ πιστεύω ότι είναι μια καλή συμφωνία για την παροχή στήριξης ή να βαδίσει προς την πτώχευση».

«Στο τέλος της μέρας αυτό μπορεί να είναι μόνο ελληνική απόφαση και ευθύνη. Υπάρχει χρόνος, αλλά μόνο μερικές ημέρες. Ας τις αξιοποιήσουμε σωστά» υποστήριξε.

Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Τουσκ κάλεσε την Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τον Διοικητή της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και τον Πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ να συμμετάσχουν στην Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας.