Να αφήσουν την Ελλάδα να φύγει από την Ευρωζώνη καλούν τους δανειστές οι Γερμανοί βιομήχανοι

Να αφήσουν την Ελλάδα να φύγει από την Ευρωζώνη καλούν πλέον ανοιχτά τους δανειστές κορυφαία μέλη του γερμανικού ΕΒΕΑ όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η Deutsche Welle. Μάλιστα, οι Γερμανοί επιχειρηματίες υποστηρίζουν σύμφωνα με την Deutsche Welle ότι οι μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις απειλούν την οικονομική σταθερότητα ολόκληρης της ζώνης του ευρώ.

«Αυτή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο» αναφέρει σήμερα στη Bild, ο επικεφαλής του φαρμακευτικού κολοσσού της Bayer, Marijn Dekkers και προσθέτει ότι «πρέπει να βγει μια απόφαση που θα είναι βιώσιμη για τα επόμενα χρόνια». Την ίδια ώρα κάποιοι άλλοι εμφανίζονται ακόμα πιο ανυπόμονοι. «Αρκετά. Η Ελλάδα έχει λάβει και έχει απορρίψει πάρα πολλές προσφορές για βοήθεια», αναφέρει ο Anton Börner, Πρόεδρος του γερμανικού ΕΒΕΑ στο περιοδικό Focus και συμπληρώνει ότι «η Ευρώπη δεν έχει την οικονομική αντοχή να επιβραβεύει πρόχειρες πολιτικές». Παράλληλα εκφράζει φόβους ότι αν υποχωρήσει η ευρωπαϊκή πλευρά στις απατήσεις της αριστερής ελληνικής κυβέρνησης αυτό θα έχει καταστροφικές συνέπειες σε όλη την Ευρωζώνη.

«Το να παρεμποδίζεται το Grexit με κάθε κόστος, είναι επιζήμιο, γιατί δημιουργεί ένα κακό προηγούμενο. Αν η Ευρώπη συνεχίσει να επιβραβεύει όποιον δεν δέχεται να παίξει με τους κανόνες, το επόμενο βήμα θα είναι η εκλογή των Podemos στην Ισπανία», αναφέρει ο κ. Börner και συμπληρώνει ότι «οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να μειώσουν τις ζημιές τους και να αφήσουν την Ελλάδα να κηρύξει στάση πληρωμών, να φύγει από το ευρώ και να γυρίσει στη δραχμή, ακόμα και αν αυτό ισοδυναμεί με βραχυπρόθεσμο «πλήγμα» στις ελληνογερμανικές εμπορικές σχέσεις».

“Αρχικά, η δραχμή θα υποστεί μια γερή υποτίμηση που θα κάνει ακριβότερες τις εισαγωγές από τη Γερμανία’, προβλέπει εκπρόσωπος του γερμανικού ΕΒΕΑ (BGA) μέσω του Reuters. “Και προσωρινά οι γερμανικές εξαγωγές στην Ελλάδα θα υποστούν πλήγμα”. Όμως, προσθέτει, οι εξαγωγείς θα μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα με τις άμεσες συνέπειες, αφού οι εμπορικές συναλλαγές με την Ελλάδα δεν είναι και πού μεγάλες.