Μνημόνιο για την επέκταση στην Ελλάδα, κατασκευή και εκμετάλλευση του αγωγού “Turkish Stream” υπέγραψαν ο Υπουργός Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Ρώσος ομόλογός του Αλεξάντερ Νόβακ, στο πλαίσιο του οικονομικού φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.
Το κείμενο προβλέπει τη δημιουργία κοινής εταιρείας – φορέα υλοποίησης με τίτλο “Νοτιοευρωπαϊκός αγωγός” που θα ελέγχεται από κοινού από τις δύο χώρες και στην οποία η Ρωσία θα συμμετάσχει με χρηματοδότηση.
Ο Έλληνας Υπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να επαναλάβει τις συνομιλίες σχετικά με το εγκαταλελειμμένο σχέδιο του αγωγού “Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη”. «Η Ελλάδα προσπαθεί να μεταμορφωθεί σε ενεργειακό κόμβο στην περιοχή. Ο στόχος μας είναι, κάθε αγωγός να παίξει αναπτυξιακό και ρόλο σταθερότητας στην περιοχή. Η Ελλάδα δεν στρέφεται εναντίον κανενός. Θέλουμε να συνεργαστούμε ισότιμα με όλους τους παίκτες”.
Οι δύο πλευρές χαιρέτισαν τη σύσταση της νέας Μεικτής Εταιρείας (Κοινή Εταιρεία Ειδικού Σκοπού) για την άμεση υλοποίηση του «ΝΕΑ» (Νότιος Ευρωπαϊκός Αγωγός), με την συμμετοχή ως στρατηγικών επενδυτών (ή ιδρυτών), της VEB Capital και της «Δημόσιας Επιχείρησης Ενεργειακών Επενδύσεων ΑΕ – ΔΕΠΕΝΕ Α.Ε.», μιας νέας εταιρείας του Ελληνικού Δημοσίου, με μοναδικό μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο, και με σκοπό την προώθηση και συμμετοχή σε επενδύσεις αγωγών φυσικού αερίου και άλλα έργα υποδομών, για την οικονομική ανάπτυξη.
Επισήμαναν ότι η νέα Κοινή Εταιρεία Ειδικού Σκοπού θα είναι ο ιδιοκτήτης του «ΝΕΑ» και θα έχει την ευθύνη για το σχεδιασμό, χρηματοδότηση, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση του Έργου που θα αποτελείται από αγωγούς, σταθμούς συμπίεσης καθώς και άλλες υποδομές απαραίτητες για τη λειτουργικότητά του.
Τόνισαν, δε, ότι «η εντατική εργασία για την υλοποίηση του έργου θα ξεκινήσει άμεσα με την προετοιμασία της μελέτης βιωσιμότητας, τις τεχνικές μελέτες και τις λοιπές μελέτες σχεδιασμού του Νότιου Ευρωπαϊκού Αγωγού».
Τα ρωσικά ΜΜΕ θυμίζουν την ανακοίνωση της Μόσχας ότι η Αθήνα θα λάβει τρία δισ. ευρώ ως προκαταβολή σε περίπτωση υπογραφής συμφωνίας για τον αγωγό.
Σημειώνεται πάντως πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιμετωπίζει με ιδιαίτερο προβληματισμό τον Turkish Stream και το 2014 ουσιαστικά «βύθισε» τον «πρόγονό» του, τον αγωγό South Stream, ο οποίος θα εισερχόταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω Βουλγαρίας.
Και οι ΗΠΑ είχαν επανειλημμένα ζητήσει από την Ελλάδα να μην συνεργαστεί με τη Ρωσία για τον Turkish Stream, αλλά να εστιάσει στον αγωγό TAP, που θα μεταφέρει αζέρικο φυσικό αέριο στην Ευρώπη.