Ρέγκλινγκ: Αν δεν πληρωθεί η δόση στο ΔΝΤ από την Αθήνα, ο ESM «θα μπορούσε» να ζητήσει άμεση εξόφλησή του

Αν η Αθήνα δεν πληρώσει εγκαίρως τη δόση του 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ προς το ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου, ο ESM θα έχει την επιλογή να «ζητήσει επιτάχυνση» της αποπληρωμής των δανείων στήριξης που είχε χορηγήσει στην Ελλάδα, προειδοποίησε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Ο δανεισμός μας συνδέεται με το ΔΝΤ. Σε περίπτωση μη πληρωμής προς το ΔΝΤ, πρόκειται για πτώχευση και έχουμε την επιλογή να επιταχύνουμε το δάνειό μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέγκλινγκ, στο περιθώριο του κρίσιμου Eurogroup στο Λουξεμβούργο. Δεν ξεκαθάρισε, όμως, το κατά πόσο όντως θα προβεί ο ESM στην επίσημη διατύπωση μιας τέτοιας απαίτησης. Η δήλωση Ρέγκλινγκ έγινε λίγο μετά τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ που τόνισε ότι το ΔΝΤ δεν θα δώσει καμία περίοδο χάριτος στην Ελλάδα αν δεν πληρωθεί η δόση της 30ης Ιουνίου.

Η δυνατότητα επιτάχυνσης (acceleration), περιέχεται στη δανειακή σύμβαση που συνοδεύει το Μνημόνιο. Σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν πληρώσει το Ταμείο και ο ESM αποφασίσει να επιταχύνει την αποπληρωμή των δανείων που έχει παραχωρήσει στην Ελλάδα, θα προκαλούνταν μια κατάσταση πρωτοφανούς οικονομικής έκθεσης της χώρας μας. Παράλληλα θα μπορούσε να μπει σε κίνηση ο φαύλος κύκλος επιταχύνσεων και από άλλους πιστωτές (το αποκαλούμενο cross-acceleration), ουσιαστικά εκθέτοντας τη χώρα μας σε παράλληλες πιέσεις από πλήθος πιστωτών της.

Υπενθυμίζεται πως ο συνδυασμός των μηχανισμών ESM και EFSF έχει διαθέσει πάνω από 140 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια προς τη χώρα μας.