Χέλμουτ Σμιτ: Συμφωνία για την Ελλάδα με επενδυτικό πρόγραμμα και μερική διαγραφή χρέους η μόνη λύση

Πρόγραμμα επενδύσεων με ταυτόχρονη διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους της Ελλάδας είναι αυτό που θα πρέπει να περιλαμβάνονται σε μια συμφωνία των δανειστών με την Ελλάδα, καθώς το χρέος είναι τόσο μεγάλο που η χώρα δεν θα μπορέσει ποτέ να αποπληρώσει,  υπογραμμίζει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρώην Καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ.

Επισημαίνει ότι στην πραγματικότητα πολλά από τα δισεκατομμύρια ευρώ της βοήθειας προς την Ελλάδα βρίσκονται μόνο στα βιβλία. Χαρακτηρίζει δε απολύτως ανεπιθύμητη οποιαδήποτε συζήτηση για Grexit, ενώ εκφράζει φόβους για το μέλλον της Ευρώπης.

Στην αποκλειστική συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χέλμουτ Σμιτ, του οποίου το πολιτικό βεληνεκές ξεπερνάει τα σύνορα της χώρας του, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις Αθήνας-πιστωτών κρίνει ότι βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο όπως και πριν και εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να πληρώσει το τεράστιο χρέος της. Τονίζει δε ότι στην πραγματικότητα πολλά από τα δισεκατομμύρια ευρώ της βοήθειας προς την Ελλάδα βρίσκονται στα βιβλία μόνο. Σπεύδει δε να τονίζει ότι είναι απολύτως ανεπιθύμητη η οποιαδήποτε συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Αναφερόμενος στο μέλλον της Ευρώπης λέει ότι δεν το βλέπει τόσο θετικά όπως πριν από 6 μήνες, αλλά συνεχίζει να το βλέπει θετικά και παραμένει -όπως τονίζει- Ευρωπαίος.  Ο Χέλμουτ Σμιτ  εκτιμά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει αντιδράσει με ασυνέπεια μόνο στην περίπτωση της Ελλάδας, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα τα οποία πιέζουν την Ευρώπη και για τα οποία δεν προσφέρονται λύσεις για την αντιμετώπισή τους.