FED: Χωρίς συμφωνία, πιθανώς θα επηρεαστεί το ευρωπαϊκό outlook και οι παγκόσμιες χρηματοοικονομικές αγορές

«Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία βλέπω το ενδεχόμενο για διαταραχές που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το ευρωπαϊκό οικονομικό outlook και τις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές αγορές» προειδοποίησε η επικεφαλής της Federal Reserve, Tζάνετ Γέλεν, τονίζοντας ότι κατά την άποψή της τόσο η Ελλάδα όσο και οι δανειστές βρίσκονται ενώπιον δύσκολων αποφάσεων.

Στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ εξέφρασε την ελπίδα Ελλάδα και δανειστές να συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού, ώστε να υπάρξει συμφωνία. Υποστήριξε πως αν υπάρξουν επιπτώσεις από την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικονομία, είναι βέβαιο πως θα υπάρξουν φαινόμενα διάχυσης και στην αμερικάνικη οικονομία. «Οι ΗΠΑ έχουν περιορισμένη άμεση έκθεση μέσω του εμπορίου και των χρηματοοικονομικών καναλιών. Ωστόσο είναι βέβαιο πως αν υπάρξουν επιπτώσεις στην οικονομία της Ευρωζώνης ή στις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές αγορές, θα μπορούσε να υπάρξει διάχυση και στις ΗΠΑ που θα επηρέαζε και τις δικές μας προοπτικές» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παρόλα αυτά, προσπάθησε να είναι και καθησυχαστική όσον αφορά στις ΗΠΑ τονίζοντας ότι η απευθείας έκθεσή τους στην Ελλάδα είναι «πολύ περιορισμένη».