Αναμένονται... τα αναμενόμενα από την Τράπεζα της Ελλάδας

Η δύσκολη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και οι συνέπειες από την καθυστέρηση υπογραφής συμφωνίας με τους θεσμούς και τους δανειστές αναμένεται να αποτυπωθούν στην ετήσια Έκθεσή του για τη Νομισματική Πολιτική (2014-2015) που πρόκειται να καταθέσει σήμερα στην Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωσταντοπούλου ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Η Έκθεση περιλαμβάνει την επισκόπηση των εξελίξεων στην ελληνική οικονομία, αλλά και στον τραπεζικό κλάδο, καθώς και τις περαιτέρω προοπτικές τους.

Ειδικότερα, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην πρόβλεψη της Κεντρικής Τράπεζας για το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας για φέτος. Υπενθυμίζεται ότι το Φεβρουάριο η Τράπεζα της Ελλάδος προέβλεπε θετικό ρυθμό μεγέθυνσης για το 2015 και επιτάχυνση του το 2016. Ωστόσο, εντόπιζε αβεβαιότητες ως προς την προοπτική της οικονομικής δραστηριότητας, οι οποίες εντοπίζονταν στην υλοποίηση της μεταβατικής συμφωνίας με τους εταίρους μας, στην πιθανή χειροτέρευση των δημοσιονομικών συνθηκών και στη χαλάρωση στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με το “Πρώτο Θέμα” για την κατάσταση είχε προειδοποιήσει κατά την 82η Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Τράπεζας της Ελλάδος, όταν και παρουσίασε την Ετήσια Έκθεση για την ελληνική οικονομία. Ο κ. Στουρνάρας τόνισε, μεταξύ άλλων, πως αν αντιμετωπίσουμε τις σχετικά περιορισμένες εκκρεμότητες προκειμένου να κλείσει η πρώτη φάση της προσπάθειας που άρχισε το 2010 και να μπορέσουμε να μπούμε σε μια νέα φάση, τότε οι αναπτυξιακές δυνατότητες της οικονομίας θα ενισχυθούν σημαντικά.

Όπως υποστήριξε ο διοικητής της, «το 2014, για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια μεγάλης ύφεσης, ανακόπηκε η πτώση και σημειώθηκαν θετικοί ρυθμοί μεταβολής της οικονομικής δραστηριότητας. Με βάση τα δεδομένα αυτά, σε συνδυασμό με την εξάλειψη των μεγάλων ελλειμμάτων του Δημοσίου και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, καθώς και με την πραγματοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων, μπορεί να υποστηριχθεί ότι υπάρχουν πλέον βασικές προϋποθέσεις προκειμένου η ελληνική οικονομία να εξέλθει οριστικά από την κρίση και να προχωρήσει σε ταχεία ανάπτυξη στο άμεσο μέλλον».