Μηλιός: Δεν είναι υποχρεωτικά χρεοστάσιο η καθυστέρηση πληρωμών στους δανειστές

«Η καθυστέρηση της πληρωμής στο ΔΝΤ δεν είναι υποχρεωτικά χρεοστάσιο», υποστήριξε μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Mega ο Γιάννης Μηλιός, μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην επικεφαλής του Οικονομικού Τμήματος του κόμματος. Συμπλήρωσε, δε,  ότι μια τέτοια κίνηση δεν «είναι η συντέλεια του κόσμου αλλά μια διαδικασία που επιταχύνει τα πράγματα».

Ο κ.Μηλιός επικαλέστηκε τις ανακοινώσεις μεγάλων εταιρειών αξιολόγησης που όπως είπε αρχές Μαΐου «έσπευσαν να δηλώσουν ότι αν η Ελλάδα για οποιοδήποτε λόγο δεν πληρώσει τους δανειστές δεν θα θεωρεί χρεοστάσιο».

Σε ό,τι αφορά τις κινήσεις του ΔΝΤ σε περίπτωση μη πληρωμής των δόσεων, ο κ. Μηλιός ανέφερε ότι το Ταμείο είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση και σύμφωνα με το καταστατικό του μέσα σε ένα μήνα θα αποφασίσει το εκτελεστικό του συμβούλιο εάν πρόκειται για χρεοστάσιο. «Όταν συμβαίνει ένα πιστωτικό γεγονός, όταν έχουμε χρεοστάσιο ανοίγει η διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους» τόνισε.

«Ελπίζω ότι δεν θα φτάσουμε μέχρι εκεί και θα υπάρξει μια επωφελής, για τους εργαζόμενους, για την κοινωνική πλειοψηφία, συμφωνία» πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει παλαιότερες δηλώσεις του, ο κ. Μηλιός θύμισε ότι είχε πει ότι το όπλο της κυβέρνησης είναι να σταματήσει τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Και σήμερα σημείωσε ότι έκανε τις δηλώσεις αυτές διότι από την πλευρά των δανειστών προβλήθηκαν αιτήματα που ήταν αδύνατον να εφαρμοστούν. «Και είχα επισημάνει ότι η καθυστέρηση πληρωμών προς το ΔΝΤ πρώτα από όλα θα λειτουργούσε καταλυτικά στο να πετύχουμε αυτό το αποτέλεσμα που θέλουμε» ανέφερε.