Reuters: Το ΔΝΤ «θυμωμένο» με την Αθήνα αλλά και με τις ηγεσίες της Ευρωζώνης

Ανακαλώντας τους εκπροσώπους του στα τεχνικά κλιμάκια στην Ουάσινγκτον το ΔΝΤ προφανώς ήθελε να «ταρακουνήσει» την ελληνική κυβέρνηση αλλά ταυτόχρονα ήθελε να εκφράσει την βαθιά του δυσφορία και προς τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης. Αυτό υποστηρίζει σε εκτενές δημοσίευμά του το Reuters, επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές στο Ταμείο.

Το ΔΝΤ φέρεται να εκνευρίστηκε με τον «χαοτικό τρόπο», όπως λένε οι πηγές αυτές, με τον οποίο διεξάγονταν οι διαπραγματέυσεις με την ελληνική κυβέρνηση, εκφράζοντας δυσφορία για την μη διασφάλιση πρόσβασης για τα στελέχη του μέσα στα ελληνικα υπουργεία και για την έμμεση υποχρέωσή τους να κάνουν επαφές «κλεισμένα σε ξενοδοχεία». Η Αθήνα λοιπόν ήταν ο ένας αποδέκτης του μηνύματος.

Υπήρχε όμως και άλλος, όπως υποστηρίζουν καλά πληροφορημένες πηγές, και δεν ήταν άλλος από τις ηγεσίες της Ευρωζώνης. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, έκανε λόγο για μεγάλες διαφορές στις συντάξεις, τους φόρους και την χρηματοδότηση, όταν ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι οι εκπρόσωποι του Ταμείου επέστρεψαν στην Ουάσιγκτον επειδή δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.

Αλλά με την αναφορά στο ζήτημα της χρηματοδότησης, το ΔΝΤ ήθελε να δείξει τον εκνευρισμό του Ταμείου απέναντι στην επίμονη άρνηση των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης να συζητήσουν ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα, η οποία σύμφωνα με τους αξιωματούχους του Ταμείου είναι αναγκαία για να γίνουν βιώσιμα τα δημόσια οικονομικά της χώρας.

Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι αν επιτραπεί στην Ελλάδα να εφαρμόσει λιγότερη δημοσιονομική προσαρμογή από ό,τι είχε προγραμματιστεί αρχικά, κάποιος άλλος πρέπει να βάλλει επιπλέον χρήματα ή να μειώσει το κόστος του χρέους, ώστε να «βγαίνουν» τα νούμερα. Και αυτός ο κάποιος μπορεί να είναι μόνο οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

«Όσο πιο πολύ απομακρυνόμαστε από τα μέτρα και τους στόχους της αρχικής δέσμευσης που έγινε το 2012, τόσο μεγαλύτερη η ανάγκη για επιπρόσθετη χρηματοδότηση και για ελάφρυνση χρέους, ώστε να γίνει το ελληνικό χρέος βιώσιμο» είπε ο κ. Ράις στους δημοσιογράφους.

Πρόσωπο με γνώση των συνομιλιών, είπε ότι το ΔΝΤ επιμένει εδώ και μήνες να λέει στους πιστωτές της Ευρωζώνης και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι ένας συνδυασμός αναδιάρθρωσης των υφιστάμενων δανείων και ομολόγων και η παροχή επιπρόσθετης χρηματοδότησης θα είναι αναγκαία για να επιστρέψουν τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας σε στέρεο έδαφος και να παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη. «Όταν μιλάμε για ελάφρυνση χρέους, οι Ευρωπαίοι απλά δεν θέλουν να ακούσουν» σημείωσε το πρόσωπο.

Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πρωτοστατεί στην απόρριψη των προτάσεων για χαλάρωση του βάρους του ελληνικού χρέους της Ελλάδας, μέχρι να εφαρμόσει πλήρως τις μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και να ολοκληρώσει το πρόγραμμα διάσωσης.

Αλλά πίσω από τις κλειστές πόρτες, γίνονται άτυπες συζητήσεις για ελάφρυνση χρέους, είπε στο Reuters πρόσωπο με γνώση των συζητήσεων. «Γίνονται συζητήσεις» υπογράμμισε, χωρίς να δώσει παραπάνω πληροφορίες. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters, το ΔΝΤ θεωρεί ότι ο ρόλος του είναι να αποκαλύπτει την αλήθεια, να διασφαλίζει ότι τα δημόσια οικονομικά μιας χώρας που έχει δανειστεί είναι βιώσιμα. Αυτό προϋποθέτει ότι λαμβάνει υπόψη την διάρκεια των δανείων, τα επιτόκια, την οικονομική ανάπτυξη, την παραγωγικότητα και το δημοσιονομικό ισοζύγιο.

Αλλά σε αντίθεση με άλλα προγράμματα διάσωσης σε όλο τον κόσμο, ο οργανισμός με έδρα την Ουάσινγκτον δεν έχει τον έλεγχο της Ευρωζώνης, όπου είναι το δεύτερο βιολί, μετά τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης. Και έχοντας δανείσει στην Ελλάδα πολλά περισσότερα χρήματα από ότι σε προηγούμενες διασώσεις, το ΔΝΤ δεν αναμένεται να βάλει χρήματα και σε ένα τρίτο πρόγραμμα, αν και δεν το έχει αποκλείσει επίσημα. Οι Ευρωπαίοι πιστωτές θα επιμείνουν να συνεχίσει να παρέχει τεχνογνωσία.