"Moody's": Περιορισμένες οι ζημιές στην Ευρωζώνη

Περιορισμένες φαίνεται πως είναι για την Ευρωζώνη οι επιπτώσεις από την όξυνση της ελληνικής κρίσης του τελευταίους μήνες, υποστηρίζει σε νέα έκθεσή της η Moody’s, επισημαίνοντας ότι αυτό δείχνει την ανθεκτικότητα του χρηματοπιστωτικού κλάδου.

Σύμφωνα με την “Ημερησία”, στην έκθεσή της, η Moody’s αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «δεν υπήρξε κάποια σημαντική “μετάδοση” από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της ευρωζώνης» και πως «ο κατακερματισμός στην υπόλοιπη νομισματική ένωση υποχώρησε τον Απρίλιο στο χαμηλότερο επίπεδό του από το 2010».

Ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει πως η αστάθεια στις τραπεζικές καταθέσεις αυξήθηκε σημαντικά λόγω των εκροών καταθέσεων στην Ελλάδα. Οι συνολικές καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων εκτός χρηματοπιστωτικού τομέα στις ελληνικές τράπεζες μειώθηκαν στα 128 δισ. ευρώ το πρώτο τετράμηνο του έτους, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 ετών. Αυτό αντιπροσωπεύει μείωση 17% από τις συνολικές καταθέσεις του Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, αν και οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν αυξηθεί κατά 150 μ.β. από τον Δεκέμβριο, οι μικρές αλλαγές στα spreads των υπολοίπων χωρών της ευρωπεριφέρειας αντανακλούν την πολύ περιορισμένη μετάδοση στις αγορές κρατικών ομολόγων