Συμβιβασμό Ελλάδας και πιστωτών «βλέπει» η Goldman Sachs
Την εκτίμηση ότι η συνεχιζόμενη αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της θα καταλήξει τελικά σε ένα συμβιβασμό που θα αποτρέψει την έξοδο από το ευρώ, ακόμη και αν μεσολαβήσει μια περίοδος που θα περιλαμβάνει αθέτηση υποχρεώσεων εκ μέρους του Δημοσίου (missed payments) και «πάγωμα» καταθέσεων (blocked deposits), εκφράζει η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs σε ανάλυση που έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα.
Η ίδια ανάλυση αναφέρει πως στην πραγματικότητα η Ελλάδα δεν αποκλείεται να μπορέσει κατά τις διαπραγματεύσεις να πάρει ακόμη και ελάφρυνση χρέους, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει πρόοδος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, αυτό που είναι το βασικό κατά την Goldman Sachs είναι το ότι το επίπεδο του ελληνικού ΑΕΠ είναι περίπου 25% κάτω από την ανώτατη τιμή του πριν από την κρίση, με ελάχιστες προοπτικές για ουσιαστική ανάκαμψη.
«Αν μη τι άλλο, η αντιπαράθεση με τους πιστωτές, η φυγή των καταθέσεων και η προκύπτουσα σύσφιξη των οικονομικών συνθηκών, έχουν αρνητική επίπτωση σε μια ήδη προβληματική οικονομία», σημειώνει η τράπεζα. Η ανάλυση της Goldman Sachs κάνει αναφορά στη νουβέλα «Catch-22» που έγραψε το 1953 ο Τζόζεφ Χέλερ και η οποία είναι συνώνυμη του αδιεξόδου που προκύπτει από τους ίδιους του κανόνες. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει, η έλλειψη ανάπτυξης στην Ελλάδα διαβρώνει την πολιτική στήριξη για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, η οποία με τη σειρά της καθιστά οποιαδήποτε ανάκαμψη ολοένα και πιο φευγαλέα.
Η επενδυτική τράπεζα αναφέρει πως οι αναδυόμενες αγορές έχουν βιώσει πολλές κρίσεις όπως η ελληνική, στις περισσότερες των οποίων οι μεγάλες υποτιμήσεις τόνωσαν τον εξαγωγικό τομέα, θέτοντας τις βάσεις για την οικονομική ανάκαμψη. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η μεγάλη υποτίμηση που θα μπορούσε να επιφέρει ένα «Grexit» θα ήταν άμεσα πολύ επώδυνη, καθώς θα ήταν πιθανό να υπάρξει κύμα αθετήσεων υποχρεώσεων σε ολόκληρη την οικονομία, το οποίο θα επιβάρυνε περισσότερο στην ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα.
Κατά την GS, από τη σκοπιά των φορέων χάραξης πολιτικής, δεν είναι σαφές αν θα ήταν δυνατόν να περιορίσουν το βραχυπρόθεσμο κόστος της υποτίμησης, ακόμη και αν αυτή η διαδικασία γινόταν με προσεκτικούς χειρισμούς. «Η αβεβαιότητα αυτή σημαίνει ότι το «Catch-22», στο οποίο βρίσκεται η Ελλάδα θα μπορούσε να συνεχιστεί για κάποιο χρονικό διάστημα», καταλήγει η ανάλυση της τράπεζας.