Διεθνές δίκτυο «Έτος διαγραφής χρέους»: Προϋπόθεση ανάπτυξης το γενναίο "κούρεμα"

Εξοδος από την ύφεση χωρίς σημαντική διαγραφή μέρους του χρέους δεν μπορεί να υπάρξει για την Ελλάδα, εκτιμά ο συντονιστής της ομοσπονδίας «Έτος διαγραφής» των χρεών, Γιούργκεν Κάιζερ, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ.

Ο κ. Κάιζερ λέει ότι υπάρχει ιστορικό προηγούμενο το οποίο έχει ως πρότυπο και είναι η συμφωνία του Λονδίνου του 1953, με το οποίο διαγράφηκε το μισό χρέος της Γερμανίας μετά τον πόλεμο: “Τότε υπήρχε το μεγάλο ενδιαφέρον να ανοικοδομηθεί και ενισχυθεί το δυτικό τμήμα της Γερμανίας. Μάλιστα τη διαγραφή την είχε υπερψηφίσει και η Ελλάδα».

Η συνέντευξη δόθηκε με την αφορμή της συνόδου των Υπουργών Οικονομικών των G7 που ξεκινά σήμερα στη Δρέσδη. Το διεθνές δίκτυο «Έτος διαγραφής χρέους» βλέπει τη συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών των G7 ως μοναδική ευκαιρία να ενημερώσει ολόκληρο τον κόσμο. Τίτλος της καμπάνιας: «Είναι πλέον καιρός για λύση στο θέμα της κρίσης χρέους».

«Η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών των G7 στη Δρέσδη από τις 27 μέχρι τις 29 Μαΐου είναι ένα σημαντικό ορόσημο για να προωθήσουμε τη συντεταγμένη διαδικασία διαγραφής στην παγκόσμια κοινή γνώμη. Οι χώρες του G7 έθεσαν για πρώτη φορά το ζήτημα της ανάπτυξης στην περίπτωση υψηλού δημόσιου χρέους στην ατζέντα τους. Αυτό θα είναι και ένα από τα κεντρικά μα θέματα στο οποίο θα επικεντρωθούμε» σημειώνει.

Η ομοσπονδία “Eτος διαγραφής” χαρακτηρίζει τα μέλη του G7 «Φρανκεστάιν της διεθνούς διαχείρισης οφειλών». Υποστηρίζεται από 650 οργανώσεις σε όλη τη Γερμανία και μεγάλους διεθνείς οργανισμούς. Είναι μέλος του ευρωπαϊκού δικτύου EURODAD με έδρα της Βρυξέλλες και του διεθνούς δικτύου (AFRODAD και LATINDADD).