Με το βλέμμα στραμμένο στην σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ

Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη στρέφεται το ενδιαφέρον για άλλη μία εβδομάδα καθώς θα συνεδριάσει για την ανανέωση του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες. Αν και οι πιέσεις από τα μέλη της ΕΚΤ έχουν ενταθεί για σκλήρυνση της στάσης έναντι της Ελλάδας οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο ότι η ΕΚΤ θα αποφύγει να λάβει αποφάσεις που θα πυροδοτήσουν άμεσες εξελίξεις.

Επομένως το πιθανότερο είναι να μην αποφασιστεί ούτε αυτή την εβδομάδα η αύξηση της απομείωσης (“κουρέματος”) στις εγγυήσεις που καταθέτουν οι ελληνικές τράπεζες για την άντληση ρευστότητας μέσω ELA. Μάλιστα τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι πιθανόν να υπάρξει μία μικρή αύξηση του ορίου του ELA, που αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται στα 80,2 δισ ευρώ.

Όπως σημειώνει σε δημοσίευμα της η «Καθημερινή», τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται αύξηση των εκροών των καταθέσεων εξαιτίας της αναστάτωσης που δημιουργούν τόσο οι δηλώσεις για την επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών ενόψει του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος όσο και η χθεσινή αναφορά του Υπουργείου Οικονομικών για την επιβολή φόρου στις αναλήψεις μετρητών μέσω ΑΤΜ, το οποίο αργότερα διαψεύστηκε.

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών οι εκροές καταθέσεων χθες προσέγγισαν τα 300 εκατ. ευρώ έναντι περίπου 100 εκατ. ευρώ που είχαν διαμορφωθεί τις προηγούμενες ημέρες. Σημειώνουν επίσης ότι το ύψος των εκροών παραμένει υψηλό ωστόσο παραμένει σε ελεγχόμενα επίπεδα.