Οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη!

Ενδιαφέρον για τον… “παγωμένο” αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη εκδηλώθηκε από εκεί που κανείς δεν φανταζόταν: Από τους Αμερικανούς!

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του ρωσικού ενεργειακού κολοσού “Τράνσνεφτ”, Νικολάι Τόκαρεφ, σε ένα χρόνο, η διεθνής κοινοπραξία Caspian Pipeline Consortium που χτίζει τον πετρελαιαγωγό από το Τενγκίζ του Καζαχστάν μέχρι το Νοβοροσίσκ στις ρωσικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας, θα ολοκληρώσει την επέκταση των 67 εκατομμυρίων τόνων, γεγονός το οποίο θα αυξήσει το βάρος και την πίεση στα τουρκικά στενά του Βοσπόρου και τα Δαρδανέλια. Γι’ αυτό, οι συμμετέχοντες στο έργο και ειδικά η αμερικανική Chevron ενδιαφέρονται για τη δημιουργία εναλλακτικών δρόμων για τη μεταφορά πετρελαίου.

Θυμίζουμε ότι στον Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη συμμετείχαν η Ρωσία, η Βουλγαρία και η Ελλάδα, αλλά μετά από την αποχώρηση της Βουλγαρίας λόγω ισχυρών πιέσεων από ΕΕ και την υποχώρηση της Ελλάδας λόγω πιέσεων από τις ΗΠΑ, το σχέδιο “πάγωσε”.

Τώρα, σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, η Ελλάδα ενδιαφέρεται για την επαναφορά του σχεδίου, ενώ με τους Βούλγαρους θα συζητήσει απευθείας η Chevron!

Ο Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη θα έφερνε ρωσικό πετρέλαιο μέχρι την Αλεξανδρούπολη μέσω Βουλγαρίας, με δυνατότητα μεταφοράς 35 εκατομμυρίων τόνων το χρόνο.