Ξαφά: Χρεοκοπία της Ελλάδας αν δεν πληρωθεί η δόση του ΔΝΤ

Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει στην περίπτωση που δεν καταβάλλει τη δόση προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις 5 Ιουνίου, δήλωσε η κ. Μιράντα Ξαφά, πρώην μέλος του ΔΝΤ, προσθέτοντας ότι «δεν έχει υπάρξει προηγούμενο αναπτυγμένη χώρα να μην αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της στο Ταμείο».

Μιλώντας το πρωί στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά Fm, η κ. Ξαφά υποστήριξε ότι αν η χώρα δεν καταβάλει τη δόση προς το ΔΝΤ θα της δοθεί προθεσμία 30 ημερών αλλά αν και πάλι δεν πληρώσει, τότε θα βρεθεί σε καθεστώς χρεοκοπίας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, στην περίπτωση αυτή η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει προς το Ταμείο αλλά και προς όλους τους διεθνείς πιστωτές της.

«Εάν υπάρξει χρεοκοπία ανοιχτή προς το Ταμείο οι καταθέτες θα προσπαθήσουν να πάρουν τα χρήματα τους από τις τράπεζες», σημείωσε η κ. Ξαφά, και τόνισε πως σε αυτήν την περίπτωση θα επιβληθούν έλεγχοι στην κίνηση των κεφαλαίων.

Μάλιστα, όπως δήλωσε, τους ελέγχους θα τους επιβάλλει η ελληνική κυβέρνηση και όχι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και υπογράμμισε ότι το επόμενο βήμα για την Ελλάδα θα είναι η εισαγωγή της σε νέο νόμισμα.