Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και η επιβολή φόρου στις καταθέσεις

Δεν βλέπουν οι δανειστές μια γρήγορη συμφωνία με την ελληνική πλευρά στις συζητήσεις που διεξάγονται στο Brussels Group για τα δημοσιονομικά μέτρα που πρόκειται να λάβει η ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, εκτός από το τέλος επί των τραπεζικών συναλλαγών, η κυβέρνηση συζητά την αύξηση του φόρου επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών, αλλά και το ενδεχόμενο επιβολής κάποιου φόρου στις καταθέσεις, από ένα ύψος και πάνω. Σε κάθε περίπτωση οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι μία πλήρης συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο είναι μακριά ακόμα με τα περιθώρια πλέον για την ελληνική πλευρά από την άποψη της χρηματοδοτικής κατάστασης να είναι οριακή.

Στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών έλεγαν χθες ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν στην εφαρμογή μέτρων που η Αθήνα δύσκολα μπορεί να αποδεχτεί και τα οποία θεωρεί υφεσιακά.

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών ζητούν υψηλότερους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα από ό,τι θεωρεί εφικτό η ελληνική πλευρά. Για το 2015, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να κινηθεί κοντά στο 1% του ΑΕΠ, ενώ για το 2016 να αυξηθεί στα επίπεδα του 2% του ΑΕΠ και για το 2017 και μετά στο 3,5% του ΑΕΠ ετησίως. «Οι δανειστές εμμένουν σε υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα» αναφέρουν από το ΥΠΟΙΚ, γεγονός το οποίο αυξάνει την ανάγκη για νέα δημοσιονομικά μέτρα, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι.

Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Οικονομικών, πάντως, αποκλείει αύξηση του φόρου επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών και την επιβολή φόρου στις καταθέσεις. Σε σχετική ανακοίνωσή του διαψεύδει κατηγορηματικά το σχετικό δημοσίευμα και σημειώνει ότι “τέτοια δημοσιεύματα δεν είναι προς την κατεύθυνση της έγκυρης ενημέρωσης των αναγνωστών”.