Ως “αναχρονισμό” χαρακτήρισε τη συνεχιζόμενη ύπαρξη και χρήση νομισμάτων ο Γερμανός καθηγητής Οικονομίας και μέλος της λεγόμενης Επιτροπής Σοφών της γερμανικής κυβέρνησης Πέτερ Μπόφινγκερ σε συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel.
«Με τις τρέχουσες τεχνικές δυνατότητες τα κέρματα και τα χαρτονομίσματα είναι ουσιαστικά αναχρονισμός», δήλωσε ο Μπόφινγκερ, ενώ την ίδια άποψη μοιράζεται και ο καθηγητής του Χάρβαρντ Κένεθ Ρόγκοφ.
Σύμφωνα με τον Γερμανό οικονομολόγο, με την κατάργηση των χαρτονομισμάτων θα στερέψει η αγορά της μαύρης εργασίας και των ναρκωτικών.
Ο Μπόφινγκερ ζήτησε από τη γερμανική κυβέρνηση να υποστηρίξει την ιδέα αυτή σε παγκόσμιο επίπεδο. «Θα ήταν ένα καλό θέμα για τη σύνοδο της Ομάδας G7», είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κένεθ Ρόγκοφ δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ότι το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή θα ήταν να τυπώνονται μόνο τα μικρά χαρτονομίσματα.
«Πολύ μεγάλο μέρος των αρνητικών συνειρμών συνδέεται με τα μεγάλα χαρτονομίσματα. Όταν σταματήσουμε να τυπώνουμε αυτά, τότε θα έχουμε ήδη πετύχει πολλά», εκτίμησε.
Ο Ρόγκοφ εξήγησε ότι εξαιτίας της ανωνυμίας τους τα χαρτονομίσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για παράνομες συναλλαγές, ενώ υποστήριξε ότι η αχρήματη οικονομία θα δώσει στις κεντρικές τράπεζες μεγαλύτερη ευχέρεια να υιοθετούν αρνητικά επιτόκια εμποδίζοντας τους επενδυτές να καταφεύγουν στην μετατροπή των χρημάτων τους σε μετρητά.