Σύνοδος ΕΕ στη Ρίγα: Πιθανή συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ

Στη Σύνοδο της Ρίγας δεν θα ληφθούν αποφάσεις για το ελληνικό χρέος και τις μεταρρυθμίσεις, αφού σε αυτό τον τομέα καθοριστικό ρόλο παίζουν οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους τρεις θεσμούς (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ), δήλωσε Γερμανός αξιωματούχος τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Χαμηλώνοντας τον πήχη των προσδοκιών για τα αποτελέσματα της Συνόδου στη Ρίγα της Λετονίας (21 και 22 Μαϊου) ο αξιωματούχος δηλώνει ότι δεν θα υπάρξουν συμφωνίες για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι οι συζητήσεις με τους θεσμούς είναι κρίσιμες.

Ο ίδιος αφήνει επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει συνάντηση Μέρκελ-Τσίπρα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.
Στο ίδιο κλίμα ήταν και οι χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου της Κομισιόν, Μ. Σχοινά, ο οποίος ανέφερε ότι ναι μεν σημειώνεται πρόοδος, η οποία ωστόσο συντελείται με βραδείς ρυθμούς και υπογράμμισε πως ό,τι και να συμβεί στη Σύνοδο της Λετονίας δεν μπορεί να λειτουργήσει ως υποκατάστατο των διαβουλεύσεων με τους θεσμούς για το ελληνικό ζήτημα:

«Φυσικά θα συγκεντρωθούν πολλοί ηγέτες εκεί (στη Ρίγα) για δυο ημέρες, θα είναι μια ευκαιρία για συναντήσεις, συζητήσεις…Όμως ό,τι και να γίνει στη Ρίγα δεν μπορεί να αποτελέσει υποκατάστατο για την ανάγκη να γεφυρωθούν τα κενά στα εναπομείναντα θέματα που είναι υπό συζήτηση».

Από την πλευρά του ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Χ. Γ. Σέλινγκ, έσπευσε να μετριάσει τις προσδοκίες, λέγοντας ότι δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης για συμφωνία με τους δανειστές, μέσα στις επόμενες ημέρες.
Η σύνοδος θα αφορά στο πρόγραμμα “Ανατολική Συνεργασία” που στοχεύει στην οικονομική και ευρύτερη σχέση της ΕΕ με το Αζερμπαϊτζάν, την Αρμενία, τη Λευκορωσία, τη Γεωργία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία.