Διαψεύδει το ΔΝΤ ότι υπάρχει επίσημο δικό του εσωτερικό απόρρητο έγγραφο που θέτει την 5η Ιουνίου ως καταληκτική ημερομηνία για την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην Αθήνα και στους πιστωτές, υποστηρίζοντας ότι μετά το πέρας αυτής της ημερομηνίας η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση ν’ αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς το Ταμείο. Το έγγραφο που έφερε στη δημοσιότητα ο γνωστός δημοσιογράφος Πολ Μέησον του βρετανικού Channel 4 αποδίδεται, από το ΔΝΤ, στους συμβούλους της ιταλικής έδρας στο ΔΝΤ και όχι σε αναλυτές του Ταμείου, όπως τόνισε η εκπρόσωπος του σε σχετική ερώτηση που έκανε ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου. Παράλληλα, ανώνυμος αξιωματούχος του Ταμείου υποστήριζε ότι βασικά το έγγραφο που επικαλείται το Channel 4 επικαλείται τη συζήτηση που έγινε αργά το βράδυ της Πέμπτης στο ΔΝΤ για το θέμα της Ελλάδας κυρίως δια μέσου ερωτήσεων που δέχτηκε ο υπεύθυνος του Ταμείου για την Ευρώπη Πολ Τόμσεν από σειρά μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.
Το έγγραφο που επικαλείται το Channel 4 εκτός της προθεσμίας της 5ης Ιουνίου, πέραν της οποίας εκτιμά ότι δεν υπάρχει περίπτωση η Ελλάδα να μπορέσει να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο Ταμείο χωρίς συμφωνία με τους δανειστές, εμπεριέχει, όμως, και σειρά άλλων πληροφοριών για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Επιβεβαιώνει την ύπαρξη προόδου «προσφάτως» στις διαπραγματεύσεις κυρίως στους τομείς των μεταρρυθμίσεων, του ΦΠΑ, των φορολογικών και των κανονισμών που θα διευκολύνυον την αναδιάρθρωση των ελληνικών επιχειρήσεων.
Αναφέρει δε ως κύρια ζητήματα που εμποδίζουν μία συμφωνία το συνταξιοδοτικό, τα εργασιακά και την επαναπρόσληψη 4.000 δημοσίων υπαλλήλων. Αναγνωρίζει ότι υπήρξε πρόοδος στη μεταρρύθμιση στα εργασιακά «στο παρελθόν», επισημαίνοντας ότι τα ζητήματα της επαναπρόσληψης και των συντάξεων είναι αυτά που στέκονται ως εμπόδιο για τη συμφωνία αυτή την εβδομάδα.
Αναφέρεται, όμως, και στην αυξανόμενη ένταση ανάμεσα στους δανειστές και κυρίως ανάμεσα στο ΔΝΤ, από την μία πλευρά, και τους υπολοίπους από την άλλη, οι οποίες επισημαίνεται, μάλιστα, ότι θα μπορούσαν να οδηγήσουν και σε κατάρρευση των συνομιλιών. Με βάση τις πληροφορίες που περιέχει η ΕΕ επιζητά μία συμφωνία που θα βγάλει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από τη «μηχανική υποστήριξη», ενώ το εν λόγω υπόμνημα επιβεβαιώνει ότι οι κανονισμοί του ΔΝΤ δεν επιτρέπουν αυτό που αποκαλείται ένα «γρήγορο και βρώμικο» αποτέλεσμα.
Συμφωνώντας να ρίξουν τις απαιτήσεις τους για πρωτογενές πλεόνασμα 3% για τα επόμενα δύο χρόνια, οι διαπραγματευτές της ΕΕ άνοιξαν το δρόμο για μία ενδιάμεση συμφωνία που θα τους επιτρέψει να επαναφέρουν το τραπεζικό σύστημα που είναι προς το παρόν σε προσωρινή «τεχνική υποστήριξη».
Ομως το έγγραφο αναφέρει ότι «έχει γίνει ξεκάθαρο πως καμία εκταμίευση δεν θα γίνει πριν επιτευχθεί μία πλήρης συμφωνία για συνολική αξιολόγηση» και καταλήγει υπενθυμίζοντας ότι το ΔΝΤ πρέπει «να παίξει με τους κανόνες και να μην επισκιάσει την εντολή του Ταμείου».