EBRD: Μη συμφωνία οδηγεί σε "βαθιά ύφεση"

Η αποτυχία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της δημιουργεί τον κίνδυνο να βυθιστεί η χώρα σε «βαθιά ύφεση», ενώ θα εμπόδιζε την τρέχουσα οικονομική ανάπτυξη στην κεντρική Ευρώπη, προειδοποίησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ, με βάση τις νέες οικονομικές προβλέψεις της, που για πρώτη φορά περιλαμβάνουν την Ελλάδα, η EBRD εκτιμά πως η κατάσταση είναι «πολύ αβέβαιη». Η τράπεζα προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα έχει μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης φέτος, ύστερα από αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,8% πέρυσι, και ανάπτυξη 2% για το 2016. Οι προβλέψεις της, που είναι πιο απαισιόδοξες από των Βρυξελλών για ρυθμό ανάπτυξης 0,5% φέτος, τελούν υπό την αίρεση συμφωνίας μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της, η οποία βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση, προκειμένου να ξεμπλοκάρει η οικονομική βοήθεια προς τη χώρα.

«Αυτές οι προβλέψεις θα είναι απολύτως άκυρες» στην περίπτωση που η Ελλάδα «δεν καταβάλει μια πληρωμή για το χρέος της, εισαγάγει περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων και στις τραπεζικές αναλήψεις» ή ακόμα και ανεπίσημους τίτλους αναγνώρισης χρέους, γνωστούς ως IOU, ενός είδους δηλαδή εικονικού νομίσματος με στόχο να πληρωθούν οι συντάξεις ή οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων, εκτιμά η τράπεζα στην έκθεσή της που δημοσιεύθηκε με αφορμή της ετήσια γενική της συνέλευση στην Τιφλίδα.

«Σε αυτή την περίπτωση, η Ελλάδα ενδεχομένως θα επέστρεφε σε βαθιά ύφεση, της οποίας το εύρος και τη διάρκεια είναι δύσκολο να εκτιμήσει κανείς» προσθέτει.

Πάντως, στην Τιφλίδα υπογράφηκε «Συμφωνία Έδρας» μεταξύ της Ελλάδας και της EBRD, η οποία ενεργοποιεί ουσιαστικά την εκκίνηση της δραστηριοποίησης της Τράπεζας στη χώρα μας. Εκ μέρους της Ελλάδας υπέγραψε ο υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης.

Σύμφωνα με το epoli.gr η τράπεζα είχε αποφασίσει να αποδώσει στην Ελλάδα καθεστώς αποδέκτριας Χώρας, προσωρινά και έως το 2020. Το ύψος της ετήσιας χρηματοδότησης μπορεί να φτάσει τα 500 εκ. ευρώ.

 

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ERBD) μαζί με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB – ΕΤΕπ) είναι οι 2 βασικότερες και μεγαλύτερες Πολυμερείς Αναπτυξιακές Τράπεζες (ΠΑΤ) της Ευρώπης και από τις μεγαλύτερες ΠΑΤ παγκοσμίως,

Ιδρύθηκε το 1990. Σήμερα στην Τράπεζα συμμετέχουν 64 χώρες και επιπλέον η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ΕΤΕπ. Σκοπός της Τράπεζας είναι η συμβολή της στην οικονομική πρόοδο και ανασυγκρότηση των αποδεκτριών χρηματοδοτήσεων της χωρών. Την τρέχουσα περίοδο η Τράπεζα χρηματοδοτεί έργα σε 37 αποδέκτριες χώρες.