Αμάλ Κλούνεϊ: Προτείνει την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Η μακροσκελής έκθεση που έστειλε η ομάδα των έμπειρων δικηγόρων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων και η Αμάλ Κλούνεϊ, στην ελληνική κυβέρνηση πριν από λίγες ημέρες, υπογράμμιζε την ανάγκη άμεσης διεκδίκησης των γλυπτών του Παρθενώνα με νομικά μέσα.

Συγκεκριμένα, στην έκθεση των 150 σελίδων, η διακεκριμένη δικηγόρος Αμάλ Κλούνεϊ μαζί με μία άλλη συνάδελφό της υπογράμμιζαν ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να οδηγήσει άμεσα το Βρετανικό Μουσείο στο Διεθνές Δικαστήριο προκειμένου να έχει καλύτερες πιθανότητες για μία απόφαση υπέρ της.

Σύμφωνα με τους Times, η σύζυγος του σταρ του Χόλιγουντ Τζορτζ Κλούνεϊ, ο οποίος έχει επίσης ταχθεί υπέρ της επιστροφής των γλυπτών στην Αθήνα, επισήμανε στο έγγραφο ότι ο χρόνος κυλά σε βάρος της Αθήνας. Η έκθεση πρότεινε την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο επειδή οι άλλες νομικές οδοί, όπως η εκδίκαση της υπόθεσης στο Λονδίνο ή την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ήταν ιδιαίτερα δαπανηρές. Μάλιστα, το πόρισμα της ομάδας των δικηγόρων ανέφερε ότι οι πιθανότητες νίκης της Ελλάδας θα είναι μόλις 15%, εάν τελικά η νομική μάχη για την επιστροφή των γλυπτών δοθεί στο Λονδίνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης δήλωσε χτες, δυο ημέρες μετά τη λήψη της έκθεσης, ότι η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να προσφύγει στα δικαστήρια για την επιστροφή τους. «Η οδός για τη διεκδίκηση της επιστροφής των Γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο είναι η διπλωματική και η πολιτική. Δεν μπορείς να πηγαίνεις σε δίκες για οποιοδήποτε θέμα, αφενός, και, αφετέρου, στα διεθνή δικαστήρια η έκβαση είναι αβέβαιη, δεν είναι τόσο εύκολα τα πράγματα» τόνισε χαρακτηριστικά.