Μαραθώνια εξέταση της διαπραγματευτικής πορείας - Συνεχίζεται το μπρα ντε φερ με τους δανειστές

Σε συνολική αποτίμηση της διαπραγμάτευσης προχώρησε το Κυβερνητικό Συμβούλιο που είχε άλλη μια μαραθώνια συνεδρίαση την Τετάρτη το απόγευμα, η οποία διήρκεσε περισσότερο από 5,5 ώρες. Σύμφωνα με την λακωνική ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά συζητήθηκε διεξοδικά η περαιτέρω πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές και εξουσιοδοτήθηκε η ομάδα διαπραγμάτευσης του Βrussels Group να συνεχίσει από αύριο Πέμπτη τις διαπραγματεύσεις «με επιδίωξη μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία».

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια του Κυβερνητικού Συμβουλίου τέθηκαν επί τάπητος τα μέτρα που συζητιούνται με τους δανειστές και θα πρέπει να καταληχθούν τις επόμενες, λίγες, ημέρες. Κεντρικό θέμα είναι ο ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ με την κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι η αρχική ελληνική πρόταση αφορούσε σε ενιαίο συντελεστή 15% και σε χαμηλό συντελεστή 6%. Ωστόσο η πρόταση αυτή δεν έχει θεωρηθεί δημοσιονομικά αποδοτική από ΔΝΤ, ΕΚΤ και Κομισιόν, οι οποίοι -όπως τονίστηκε στο Κυβερνητικό Συμβούλιο- ζητούν αισθητά υψηλότερους συντελεστές. Μια εκδοχή θα είναι να «κλείσει» ο ΦΠΑ στο 18% και να γίνει εκτενής συζήτηση για το ποια προϊόντα θα είναι οι εξαιρέσεις που θα μείνουν στον χαμηλό ΦΠΑ. Οι δανειστές φαίνεται να ζητούν ΦΠΑ στο 20% και χαμηλό συντελεστή στο 8% ή ακόμη και περισσότερο. Το θέμα προφανώς προκαλεί πονοκέφαλο καθώς ένας υψηλός συντελεστής ΦΠΑ θα παρασύρει τις τιμές των προϊόντων στα ύψη και θα καλλιεργήσει βαθιά δυσφορία για την κυβερνητική πολιτική.

Επίσης, κατά τις ίδιες πηγές συζητήθηκε η επιβολή ειδικού φόρου για τις 500 πλουσιότερες οικογένειες της Ελλάδας, η αύξηση του φόρου στην πολυτελή διαβίωση (αυτοκίνητα υψηλού κυβισμού, πισίνες, σκάφη κ.λπ.), η υτοθέτηση λοταρίας αποδείξεων, η έκτακτη εισφορά για εισοδήματα πάνω από 50.000 ευρώ, χωρίς τη μείωση κατά 30%, η υποχρεωτική χρήση καρτών για πληρωμές για πάνω από 70 ευρώ, η περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, η πλήρης ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, η επιβολή φόρου 1 έως 5 ευρώ ή 3%-5% ανά διανυκτέρευση στα πολυτελή καταλύματα (δηλαδή σε ξενοδοχεία τριών αστέρων και άνω) σε νησιά του Αιγαίου με 3.100 ή 4.100 κατοίκους και άνω, η επιβολή φόρου 3% επί του τζίρου σε μπαρ – νυχτερινά κέντρα – πολυτελή εστιατόρια στα νησιά, αλλά μόνο κατά τη θερινή περίοδο, καθώς και η επιβολή φόρου πολυτελείας 6% σε κοσμηματοπωλεία, είδη ρουχισμού, έργα τέχνης σε όλη τη χώρα.

Όπως φαίνεται το μπρά ντε φερ με τους δανειστές συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό και ένταση με επίκεντρο τα μέτρα που είναι πλέον ξεκάθαρο ότι θα υιοθετηθούν για να επιτευχθεί συμφωνία και να χαλαρώσει η θηλιά της ρευστότητας. Και η κυβέρνηση πλέον είναι σαφές ότι έχει αρχίσει ν’ αντιμετωπίζει δυσκολίες στο εσωτερικό της από τα μέτρα που καλείται να λάβει για να «κλείσει» η συμφωνία. Πόσο μάλλον που εκτός από την προαναφερόμενη φορο-καταιγίδα φαίνεται ότι συνεχίζονται οι πιέσεις και για τα άλλα ζητήματα, εργασιακό και ασφαλιστικό, με τους δανειστές να πιέζουν για μη επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων αλλά και για μείωση όλων των μισθών στα 700 ευρώ, όπως δήλωσε νωρίτερα την Τετάρτη ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, αλλά και για κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων (κάτι που η κυβέρνηση έχει δεχτεί) αλλά και για περαιτέρω περικοπή των επικουρικών συντάξεων με εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος (κάτι που η κυβέρνηση λέει ότι δεν προτίθεται να δεχτεί). Αναλόγου περιεχομένου ήταν και δημοσίευμα του Bloomberg που έκανε λόγο για μέτρα 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, που ζητούν οι δανειστές.

Υπό αυτό το κλίμα, ο Αλέξης Τσίπρας θα προχωρήσει, όπως όλα δείχνουν, σε νέο γύρο διεθνών επαφών ενόψει και της Συνόδου Κορυφής στη Ρίγα προκειμένου να διευκολύνει την διαπραγμάτευση και να προλειάνει το έδαφος για μια συμφωνία. Κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν ότι η σταδιακή απόσυρση της πρότασης περί δημοψηφίσματος είναι μια «κίνηση καλής θέλησης» και θα πρέπει να την εκλάβουν έτσι οι δανειστές.