Τέσσερις άξονες ρύθμισης για τα "κόκκινα δάνεια"

Σχέδιο αντιμετώπισης των “κόκκινων” οφειλών των νοικοκυριών προς τις τράπεζες, που ήδη έχουν φτάσει στα 84 δισεκατομμύρια ευρώ, και το οποίο τη φέρνει κοντά σε συμφωνία με τους θεσμούς στο συγκεκριμένο ζήτημα έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση, όπως αναφέρει η “Ημερησία” επικαλούμενη ανώτατο αξιωματούχο του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού.

Σύμφωνα με δηλώσεις του κορυφαίου παράγοντα του υπουργείου στην “Η”, έχει «σχεδόν κλείσει” η “συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους για το θέμα των κόκκινων δανείων. Πρόκειται για μία καθολική, συνολική διευθέτηση του προβλήματος της μη εξυπηρέτησης των οφειλών νοικοκυριών κι επιχειρήσεων προς τις τράπεζες».

Το σχέδιο θα στηρίζεται σε τέσσερις άξονες:

1. Νόμος «Κατσέλη». Προχωρούν απαραίτητες παρεμβάσεις προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στα ειρηνοδικεία, αφού οι εκδικάσεις των υποθέσεων έχουν οριστεί ακόμη και σε βάθος 15ετίας.

2. Κώδικας Δεοντολογίας Τραπεζών. Περιλαμβάνει λύσεις όπως επιμήκυνση αποπληρωμής, μείωση επιτοκίου κ.λπ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας θέλει να ξεκινήσει η γενικευμένη εφαρμογή αυτών των μηχανισμών. Σε σχέση με τις «εύλογες δαπάνες διαβίωσης» υπάρχει κατόπιν σχετικών μελετών της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής λίστα με παραδείγματα δαπανών ανά μοντέλο οικογένειας. Η μέση μηνιαία δαπάνη είναι γύρω στα 1.100 ευρώ. Δηλαδή το δάνειο ενός μέσου νοικοκυριού θα ρυθμίζεται ώστε να μένει το παραπάνω ποσό διαθέσιμο για την κάλυψη των ζωτικών του αναγκών, της πληρωμής των εξόδων εκπαίδευσης των παιδιών κ.λπ.

3. Απαγόρευση πλειστηριασμών κύριας κατοικίας με συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Σύμφωνα με πληροφορίες της “Η” τα όρια αυτά θα κινηθούν λίγο πιο ψηλά από εκείνα που θέσπιζε ο νόμος «Χατζηδάκη» και ταυτόχρονα οι δικαιούχοι θα πρέπει να καταβάλουν και μία ελάχιστη δόση ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός τους. Το πλαίσιο προστασίας θα ισχύει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2015.

4. «Νόμος Δένδια» για επιχειρηματικά δάνεια. Σε ισχύ, με κάποιες τροποποιήσεις , θα τεθεί και ο λεγόμενος νόμος «Δένδια» που προβλέπει τη ρύθμιση των δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών με τζίρο έως και 2,5 εκατ. ευρώ ετησίως.

Πηγή: “Ημερησία”