Σόιμπλε: Δεν μπορεί ν΄αποκλειστεί μια ξαφνική χρεοκοπία της Ελλάδας

Το ενδεχόμενο ξαφνικής χρεοκοπίας της Ελλάδας φέρνει πάλι στο προσκήνιο ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, η οποία δημοσιεύεται στο κυριακάτικο φύλλο, και της οποίας αποσπάσματα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας νωρίτερα.

Σύμφωνα με τον Γερμανό Yπουργό Οικονομικών «η εμπειρία σε άλλα μέρη του κόσμου έχει δείξει ότι μία χώρα μπορεί ξαφνικά να γλιστρήσει σε πτώχευση». Ο κ. Σόιμπλε αποφεύγει τις εικασίες για μία πιθανή ημερομηνία, ενώ ερωτηθείς κατά πόσο είναι προετοιμασμένη η γερμανική κυβέρνηση για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τονίζει ότι «υπάρχουν θέματα που δεν μπορεί να απαντήσει ένας υπεύθυνος πολιτικός.»

Ο Γερμανός Υπουργός δηλώνει ότι στο Eurogroup της Δευτέρας δεν θα υπάρξει συμφωνία για νέα βοήθεια στην Ελλάδα. «Δεν προβλέπω ότι μέχρι τότε θα έχουν διευκρινιστεί τα πάντα», εκτιμά. Και προσθέτει ότι η Γερμανία θα κάνει τα πάντα για να διατηρήσει την Ελλάδα στην Ευρωζωνη, υπό λογικές προϋποθέσεις. Επαναλαμβάνει, δε, ότι κατά την γνώμη του μια τελική συμφωνία δανειστών – Ελλάδας του τύπου «μεταρρυθμίσεις έναντι παροχής ρευστού» δεν είναι πιθανό να επιτευχθεί στο Eurogroup, συμπληρώνοντας, μάλιστα, ότι όπως και να έχει το ζήτημα «δεν θα προσκρούσει σε εμάς», δηλαδή στη Γερμανία, καθιστώντας σαφές ότι υπάρχει σύμπνοια ως προς το θέμα αυτό ανάμεσα στον ίδιο και στην Καγκελάριο.

Επιπλέον, στην συνέντευξη ο κ. Σόιμπλε εκφράζει την υποστήριξή του στον Γιάνη Βαρουφάκη λέγοντας ότι «και οι δυο μας είμαστε Υπουργοί Οικονομικών , φέρουμε ευθύνες και συνεργαζόμαστε καλά». «Τα μέσα ενημέρωσης, είπε ο κ. Σόιμπλε, έκαναν τον κ. Βαρουφάκη Σούπερ Σταρ και τώρα τον αποδομούν. Και το ένα και το άλλο είναι λάθος».

 Η νέα αυτή παρέμβαση του κ. Σόιμπλε συμπίπτει με πληροφορίες που θέλουν τις διαβουλεύσεις στο Brussels Group να διεκόπησαν το Σάββατο το μεσημέρι, αν και διαρρεόταν ότι θα συνεχιστούν όλο το Σαββατοκύριακο. Κατά μία εκδοχή διεκόπησαν μετά τη γνωστοποίηση των συγκεκριμένων δηλώσεων Σόιμπλε οι οποίες προεξοφλούν ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup. Κατά μία άλλη εκδοχή, όμως, διεκόπησαν επειδή παρουσιάστηκαν εκ νέου έντονες διαφωνίες μεταξύ της ελληνικής αντιπροσωπείας και των εκπροσώπων των δανειστών.