Ανατροπή: Δεν δίνουν τα αποθεματικά τους οι Δήμοι στην Τράπεζα της Ελλάδος

Μετά από θυελλώδη συνεδρίαση και αποχώρηση των Δημάρχων που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ, η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων αποφάσισε να μην μεταφερθούν τα αποθεματικά των δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος και να δεσμευτεί ότι θα το πράξει, συμπεριλαμβανομένων και των μισθών των ίδιων των δημάρχων, όταν η κυβέρνηση δημόσια δηλώσει ότι η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα.

Να εμμείνει στην απόφασή της να μην μεταφέρει τα αποθεματικά της στην Τράπεζα Της Ελλάδος, παρά μόνο αν η κυβέρνηση δηλώσει δημόσια ότι η χώρα αντιμετωπίζει πρόβλημα, αποφάσισε σήμερα η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων, στη διάρκεια της τρίτης και τελευταίας ημέρας του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της στη Σιθωνία της Χαλκιδικής.

Η απόφαση λήφθηκε, στο πλαίσιο της σχετικής συζήτησης που έγινε κατά τη διάρκεια του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ στη Σιθωνία της Χαλκιδικής, κατά πλειοψηφία, αφού συζητήθηκε εκ νέου το θέμα της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση υποχρεώνοντας ουσιαστικά τους δήμους να μεταφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην ΤτΕ. Την πρόταση κατέθεσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, και δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης. Έγινε δεκτή από το μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ και επικεφαλής του Αυτοδιοικητικού Κινήματος Απόστολο Κοιμήση, δήμαρχο Αμφιλοχίας, και τελικά υπερψηφίστηκε από 185 διαπιστευμένους εκπροσώπους.

Με την πρόταση διαφώνησαν έντονα οι Δήμαρχοι που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ και συμμετέχουν στην «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία», οι οποίοι έκαναν λόγο για «πραξικοπηματική ψηφοφορία χωρίς την έγκαιρη ενημέρωση των παρατάξεων της μειοψηφίας». Τελικά αποχώρησαν από τη διαδικασία. Επίσης άλλοι 57 διαπιστευμένοι εκπρόσωποι καταψήφισαν την πρόταση του κ. Πατούλη.

Παρουσιάζοντας την πρότασή του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ έκανε λόγο για «ιστορική ημέρα» κατά την οποία «ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του». Υποστήριξε ότι στην διατύπωση της πρότασης λήφθηκαν υπ’ όψιν «το κλίμα ανασφάλειας για την πορεία και το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης της χώρας με τους δανειστές, η ικανοποίηση για την αποδοχή του αιτήματος της ΚΕΔΕ και τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης να εξαιρέσει τα ανταποδοτικά τέλη κάθε μορφής από τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων, η ανησυχία εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν έχουν γίνει ακόμη οι απαραίτητες νομοθετικές ενέργειες στη βάση των αιτημάτων της ΚΕΔΕ, το γεγονός ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αποτελεί μονομερή πράξη από πλευράς της κυβέρνησης που πλήττει ευθέως την ανεξαρτησία της αυτοδιοίκησης».

Ο επκεφαλής «Νέας Αυτοδιοίκησης», δήμαρχος Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Γιώργος Ιωακειμίδης τάχθηκε υπέρ του να δοθούν τα ταμειακά διαθέσιμα στην ΤτΕ υποστηρίζοντας: «Δεν μ’ αρέσουν οι κωλοτούμπες. Δεν μ’ αρέσει να πετάω την μπάλα έξω από το γήπεδο. Να τα δώσουμε τα ταμειακά διαθέσιμα».

Το μέλος του ΔΣ ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αιγάλεω και επικεφαλής της «Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας» Δημήτρης Μπίρμπας, αφού τάχθηκε υπέρ της κατάθεσης των ταμειακών διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδας, κάλεσε «τους συναδέρφους να αποχωρήσουν για να μη νομιμοποιήσουν τις τελικές διαδικασίες του εκφυλισμού» και παράλληλα ανέφερε ότι οι διαδικασίες μετατράπηκαν σε «επικοινωνιακή φιέστα πολλαπλών στοχεύσεων με στόχο την πολιτική επιλογή συντήρησης κλίματος ρήξης με την κυβέρνηση».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, με αφορμή την αποχώρηση από την αίθουσα, είπε: «Επειδή κάποιοι μίλησαν για πραξικόπημα, το συνέδριο βρίσκεται σε απαρτία και ξεκινά όταν οι περισσότεροι παρόντες από τους απόντες».