Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η Ελλάδα βρίσκεται εκτός της πορείας του προγράμματος, σε τέτοιο σημείο που κινδυνεύει να χάσει τη στήριξη του ΔΝΤ. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον αρθρογράφο Peter Spiegel, το Ταμείο προειδοποίησε τους Ευρωπαίους ότι θα σταματήσει την παροχή βοήθειας στη χώρα εάν η Ευρωζώνη δεν αποφασίσει διαγραφή ενός σημαντικού μέρους του χρέους της Αθήνας.
Η είδηση αυτή, που δημοσίευσαν οι Financial Times, φαίνεται πως προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, με αποτέλεσμα να διορθωθεί ο αρχικός τίτλος του άρθρου. Το αρχικό κείμενο είχε τίτλο «Το ΔΝΤ απειλεί να κόψει το νήμα της ζωής για την Ελλάδα», ωστόσο, στη συνέχεια ο τίτλος έγινε ελαφρώς πιο ήπιος και πλέον το δημοσίευμα ονομάζεται «Το ΔΝΤ υιοθετεί σκληρή γραμμή για τη βοήθεια στην Ελλάδα, καθώς, το πλεόνασμα γίνεται έλλειμμα».
Στο άρθρο γίνεται μια ανάλυση των κινήσεων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα, με την εν λόγω προειδοποίηση να προέρχεται από τον υπεύθυνο ευρωπαϊκών υποθέσεων του ΔΝΤ και «αρχιτέκτονα» του ελληνικού προγράμματος Πολ Τόμσεν και, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η προειδοποίηση ενισχύει τις ανησυχίες ότι το Ταμείο μπορεί να μην προχωρήσει στην αποδέσμευση της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, ενώ η Αθήνα προσπαθεί απεγνωσμένα να αποφύγει την χρεοκοπία.
Ο αρθρογράφος στη συνέχεια αναφέρει πως οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης εμφανίζονται αντίθετοι στο ενδεχόμενο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, τονίζοντας πως η στήριξη του ΔΝΤ είναι σημαντική τόσο λόγω των κεφαλαίων που καταβάλει όσο και της πολιτικής στήριξης που προσφέρει στο πρόγραμμα.
Ο συντάκτης επικαλείται δύο αξιωματούχους της Ευρωζώνης, οι οποίοι βρέθηκαν στο Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας και οι οποίοι είπαν ότι ο Πολ Τόμσεν ανέφερε πως τα αρχικά στοιχεία που το ΔΝΤ έλαβε από τις ελληνικές αρχές έδειξαν πως η Αθήνα βρίσκονταν σε σωστή πορεία ώστε να εμφανίσει πρωτογενές έλλειμμα 1,5% του ΑΕΠ φέτος αντί για πλεόνασμα 3% όπως πρόβλεπε. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως ο κ. Τόμσεν μίλησε ξεκάθαρα για μέτρα ανακούφισης του ελληνικού χρέους κατά τη διάρκεια του τρίωρου Eurogroup.
“Tο ΔΝΤ πιστεύει ότι το χάσμα μεταξύ των δύο υπαρκτών στοιχείων είναι πολύ μεγάλο αυτή τη στιγμή“, υποστήριξε ένας εκ των αξιωματούχων που συμμετείχε στη Σύνοδο και υπογράμμισε ότι τόσο η Αθήνα, η οποία αρνείται νέες μεταρρυθμίσεις, όσο και οι Ευρωπαίοι θα παλέψουν ενάντια στο Ταμείο για το συγκεκριμένο ζήτημα.
“Η αντιπαράθεση μεταξύ του ΔΝΤ και των πιστωτών της Ευρωζώνης για την Ελλάδα δεν είναι πρωτοφανής, καθώς πριν από τρία χρόνια, το Ταμείο αρνήθηκε να καταβάλει το μερίδιο του στη δόση βοήθειας, λόγω ανάλογων φόβων ότι το ελληνικό χρέος δεν μειώνεται αρκετά γρήγορα. Τελικά, το ΔΝΤ συμφώνησε, αφού οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δέχθηκαν να εξετάσουν, χωρίς να εφαρμόσουν έως τώρα, το κούρεμα των δανείων τους για να μειώσουν το ελληνικό χρέος «σημαντικά κάτω» από το 110% του ΑΕΠ το 2022“, τονίζει το δημοσίευμα.
Ο αρθρογράφος, των FT, σημειώνει πως το ΔΝΤ πίεζε ασφυκτικά για “κούρεμα” του ελληνικού χρέους και το 2012 και πείστηκε να εκταμιεύσει τη δόση που του αναλογούσε μετά την δέσμευση του Eurorogroup ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να διασφαλιστεί ότι το ελληνικό χρέος θα έχει υποχωρήσει κάτω από το 110% του ΑΕΠ έως το 2022, από 176% στο τέλος του 2014.
Οι πιστώτριες χώρες της Ευρωζώνης, που κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους, είναι κατηγορηματικά αντίθετες σε διαγραφή του, αλλά η στήριξη του ΔΝΤ είναι κρίσιμης σημασίας για τη χρηματοδότηση που δίνει και για να διατηρηθεί η πολιτική στήριξη για βοήθεια στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στη Γερμανία, καταλήγει το δημοσίευμα.
Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Προηγούμενο Άρθρο
9o Φεστιβάλ Αφήγησης στο πολιτιστικό στέκι του ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ
Επόμενο Άρθρο